Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Reuters: Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τους Κούρδους για να πιέσει το ΝΑΤΟ


Σε νέο ναδίρ βρίσκεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές στον όλο και πιο διεθνοποιημένο συριακό εμφύλιο πόλεμο, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο σημείο τριβής ανάμεσα στη Μόσχα και το NATO στην ανατολική Μεσόγειο.

Δυτικοί αξιωματούχοι, αναφέρει το Reuters, φαίνεται να εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να αξιοποιήσει το ζήτημα των Κούρδων στη Συρία προκειμένου υπονομεύσει την Τουρκία και εμμέσως ολόκληρο το NATO, με δεδομένο ότι η Άγκυρα είναι στρατιωτικά το δεύτερο μεγαλύτερο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και μέλος-κλειδί στη Μέση Ανατολή και την περίμετρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Έχουμε την εντύπωση ότι, όπως στις Βαλτικές, η Ρωσία θέλει να προσπαθήσει να πιέσει τη δυνατότητα του NATO να υποστηρίζει όλα τα μέλη του, δήλωσε στέλεχος της Συμμαχίας στους «Financial Times», ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε στην ίδια εφημερίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Πούτιν είναι εξοργισμένος με την Τουρκία», είπε ο αξιωματούχος. «Η κατάσταση πραγματικά είναι απίστευτα σοβαρή».

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, μετά από αίτημα της Ρωσίας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει σήμερα Τρίτη τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εναντίον Κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία, σε μία κίνηση που μπορεί να δοκιμάσει την ενότητα των Δυτικών συμμάχων, καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία έχουν καλέσει την Άγκυρα να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον των Κούρδων.

Οι κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία έχουν κερδίσει την εύνοια της Ουάσιγκτον χάρις τις νίκες τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως η Άγκυρα τους αντιλαμβάνεται ως συμμάχους και παρακλάδια του PKK, και βλέπει με ανησυχία την πρόσφατη επέκτασή τους στην περιοχή του Χαλεπίου, μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.

Η κουρδική επέλαση έχει διευκολυνθεί σημαντικά από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές γύρω από το Χαλέπι, καταλήγει το Reuters.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου