Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ο ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο


Λεπτό προς λεπτό η τραγωδία. Αήθης ενέργεια από την Αγκυρα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης. Πανελλήνια συγκίνηση για τους τρεις ήρωες


Είκοσι χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων επαναλαμβάνεται η ίδια τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια άσκησης ανακατάληψης της νήσου Κινάρου που βρίσκεται ανάμεσα σε Νάξο και Αμοργό.

Ηταν λίγο μετά τις 2.30 τα μεσάνυχτα όταν, στο πλαίσιο της άσκησης «Αστραπή», από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», που πλέει ανοιχτά της Αμοργού, απονηώνεται ένα ελικόπτερο ΑΒ-212 με τριμελές πλήρωμα και σε αποστολή «εντοπισμού στόχου» στη νήσο Κίναρο, καθώς, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, έχει καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις (βλέπε Δυτική Ιμία).

Η αποστολή εκτελείται υπό πραγματικές πολεμικές συνθήκες. Τα φώτα του ελικοπτέρου παραμένουν σβηστά και η πτήση γίνεται σε πολύ χαμηλό ύψος, «σύρριζα» πάνω από τη θάλασσα αλλά και το έδαφος καθώς δεν πρέπει να γίνουν αντιληπτοί από τις εχθρικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει το νησί. Η πτήση του ΑΒ-212 παρακολουθείται από τον θάλαμο επιχειρήσεων και το ραντάρ της φρεγάτας.

Ωρα 2.45 π.μ.: Καθώς το ελικόπτερο πετάει στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, το ίχνος χάνεται από το ραντάρ της φρεγάτας χωρίς να υπάρξει η παραμικρή προειδοποίηση ή εκπομπή σήματος κινδύνου από το πλήρωμα του ελικοπτέρου. Στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του θαλάμου επιχειρήσεων της φρεγάτας δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» σήμανε συναγερμός, ειδοποιούνται τα παραπλέοντα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν στην άσκηση. Το μυαλό όλων αμέσως πάει στο κακό, στο μεγάλο κακό... Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν...

Οι πιο αισιόδοξοι, στηριζόμενοι στην εμπειρία του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, πιθανολογούν ότι η «σιγή ασυρμάτου» μπορεί να οφείλεται σε κάποια βλάβη και καθώς έχουν βγει στο κατάστρωμα της φρεγάτας να τους τρώει η αγωνία και το αγέρι του νοτιά, περιμένουν μέσα στο σκοτάδι να ακούσουν τον ήχο του ελικοπτέρου που θα έρχεται για προσνήωση. Μάταια όμως...

Αλλοι πάλι αισιοδοξούν ότι το ελικόπτερο μπορεί να έπαθε βλάβη και να έκανε ανώμαλη προσγείωση σε κάποιο απόκρημνο σημείο του νησιού από το οποίο ο ασύρματος ίσως δεν μπορεί να εκπέμψει σήμα κινδύνου. Πιθανότητα που αποκλείουν οι εμπειρότεροι καθώς θεωρούν ότι αν είχε εμφανιστεί βλάβη στο ελικόπτερο, το πλήρωμα είχε όλο τον χρόνο να προλάβει να το αναφέρει στον θάλαμο επιχειρήσεων της φρεγάτας.

Το πρόσωπο του κυβερνήτη της φρεγάτας έχει συννεφιάσει για τα καλά καθώς μιλάει στο κινητό με τους αρχηγούς Στόλου, ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ. Και οι τρεις ναύαρχοι από την πρώτη στιγμή θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο το ελικόπτερο να «κάρφωσε» στον βράχο που βρίσκεται στο σημείο που το ίχνος χάθηκε από το ραντάρ της φρεγάτας. Γι' αυτό και χωρίς να χαθεί χρόνος, από τις 4.05 το πρωί ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με πλωτά και εναέρια μέσα.

Δυστυχώς, λίγες ώρες μετά, στις 7.30 π.μ., επιβεβαιώνεται το πιο δυσάρεστο σενάριο καθώς εντοπίζονται συντρίμμια του ελικοπτέρου στη βραχώδη βορειοδυτική πλευρά της Κινάρου.




ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου