Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ρωσία - Τουρκία: Ορατό το ενδεχόμενο σύγκρουσης - Ανησυχεί το ΝΑΤΟ


Έντονη ανησυχία υπάρχει στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την αντιπαράθεση Τουρκίας - Ρωσίας στη Συρία. Δημοσίευμα της Whashigtontimes εκτιμά ότι ο Πούτιν παίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με την Τουρκία και την παρασύρει σε μια σύγκρουση στα συρο-τουρκικά σύνορα, προκειμένου να πετύχει αναμέτρηση των δυο κρατών.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, απώτερος στόχος του Πούτιν είναι να διχάσει το ΝΑΤΟ. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον σημείο η απροθυμία των κρατών να στηρίζουν την Τουρκία σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση, την οποία φαίνεται να μην αποκλείει κανείς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα o Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμμφανώς προσπαθεί να διαίρέσει την Βορειοανταλτική Συμμαχία στα δυο, παρακινώντας την Τουρκία σε συγκρούσεις με τους Κούρδους στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Το ΝΑΤΟ θα βρεθεί στο δίλημμα να στηρίξει ένα κράτος μέλος ή να ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία.

Εάν δεν υποστηρίξει την Τουρκία, τότε αυτό θα είναι και το τέλος της Συμμαχίας, κάτι που ικανοποιεί τις βλέψεις του Πούτιν. Αλλά ένας πόλεμος με τη Ρωσία δεν αποτελεί επιλογή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των δυο χωρών παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα στα τουρκο-συριακά σύνορα και σε ορισμένες περιπτώσεις σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων η μια από την άλλη, υποστηρίζει στέλεχος του ΝΑΤο στο περιοδικό Spiegel.

Η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Μ¨οσχας και Άγκυρας. Αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί της Ρωσίας, εκτιμούν οι Γερμανοί.

Η απάντηση του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από το εάν ή όχι η Τουρκία εμφανιστεί ως επιτιθέμενη χώρα. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να συρθεί σε μια στρατιωτική κλιμάκωση με τη Ρωσία, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, λέει ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με το Spiegel, Βερολίνο και Βρυξέλλες θεωρούν υπεύθυνη την Άγκυρα για την κλιμάκωση και εκτιμούν ότι δεν είναι σε θέση να επικαλεστεί το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας.

Άλλωστε η Τουρκία έχει επικαλεστεί ήδη το άρθρο 4 στην περίπτωση της Συρίας, και για τον λόγο αυτό επέστρεψαν οι Patriot στο τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο το σημαντικό από την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤο είναι το άρθρο 5 το οποίο εγγυάται ότι εάν μια χώρα οτυ ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των χωρών μελών.
Ωστόσο όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούρογυ, θα πρέπει να έχει δεχθεί σαφώς επίθεση.

Η Γερμανία δεν πρόκειται να πληρώσει το τίμημα για ένα πόλεμο που θα έχει ξεκινήσει η Τουρκία, έλεγε διπλωμάτης.

Εάν οι Ρώσοι αποφασίσουν να χτυπήσουν την Τουρκία ως αντίποινα, τότε θα υπάρχει πρόβλημα έλεγε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Σε μια τέτοια πετίπτωση βέβαια, η Τουρκία θα μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 5 της Συμμαχίας.

Εάν το ΝΑΤΟ δεν καταφέρει να επιτύχει ομοφωνία, τότε ο Πούτιν θα έχει καταφέρει να διχάσει τη Δύση, υποστήριξε αξιωματούχος, σύμφωνα με την Whashigtontimes.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου