Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Η ανησυχητική σχέση του Τραμπ με τους αρνητές των εμβολιασμών


Με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να επιμένει στην αβάσιμη άποψη ότι ο αυτισμός προκαλείται από τα παιδικά εμβόλια, η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει έτοιμη για σύγκρουση με την επιστήμη και τη λογική σε ένα ακόμα πεδίο.

Τον περασμένο Αύγουστο, λίγους μήνες πριν από την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα, ο Τραμπ συναντήθηκε με διαβόητους ακτιβιστές κατά των εμβολιασμών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Φλόριντα για τη συλλογή δωρεών, αποκαλύπτει το περιοδικό Science.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο έκπτωτος βρετανός γιατρός Άντριου Γουέικφιλντ, επικεφαλής μελέτης που δημοσιεύτηκε το 1998 στην επιθεώρηση Lancet και συνέδεε τον αυτισμό με το τριπλό εμβόλιο MMR ((ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας).

Η μελέτη αποδείχθηκε απάτη, το κακό όμως είχε ήδη γίνει: χιλιάδες γονείς πείστηκαν να παραλείψουν τον εμβολιασμό ως επικίνδυνο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επιδημίες στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ποσοστά εμβολιασμού δεν έχουν ακόμα ανακάμψει.

Σύμφωνα με ακτιβιστές που παραδέχτηκαν στο Science ότι συμμετείχαν στην εκδήλωση, o Τραμπ υποσχέθηκε να δει το Vaxxed, ένα «ντοκιμαντέρ» κατά των εμβολιασμών στο οποίο ο Γουέικφιλντ ήταν παραγωγός.

Ο Γουέικφιλντ, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος στη Βρετανία, δεν δέχτηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Στην ίδια συνάντηση, ο Τραμπ φέρεται να υποσχέθηκε να «διορθώσει την κατάσταση» με τα εμβόλια όταν δέχτηκε τις παρακλήσεις του Γκάρι Κομποθέκρας, χειροπράκτη και χρηματοδότη της καμπάνιας του Τραμπ. Ο διάλογος περιγράφεται σε άρθρο του δικτυακού τόπου Age of Autism, o οποίος «δίνει φωνή σε όσους πιστεύουν ότι ο αυτισμός είναι περιβαλλοντικό νόσημα, ότι είναι θεραπεύσιμο, και ότι τα παιδιά μπορούν να αναρρώσουν».

Στο παρελθόν, εξάλλου, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει δηλώσει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους παιδικούς εμβολιασμούς και τον αυτισμό: «Υγιές παιδί πηγαίνει στον γιατρό, δέχεται μια τεράστια ένεση με τόσα πολλά εμβόλια, μετά δεν νιώθει καλά και αλλάζει -ΑΥΤΙΣΜΟΣ» είχε γράψει σε tweet το 2014. «Πολλές τέτοιες περιπτώσεις!» διαβεβαίωνε.

Η ανησυχία είναι τώρα ότι οι απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επίσημες αμερικανικές πολιτικές υγείας: ο νέος πρόεδρος έχει δικαίωμα να διορίσει μια σειρά από αξιωματούχους υγείας, ανάμεσά τους οι επικεφαλής των CDC (Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και της FDA.

Τα εμβόλια και ο αυτισμός, εξάλλου, δεν είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο το στρατόπεδο Τραμπ δείχνει να βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την επιστημονική ομοφωνία.

Η διεθνής κοινότητα ήδη ανησυχεί για την πορεία της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, δεδομένου ότι ο ρεπουμπλικανός πολιτικός έχει δηλώσει πως η παγκόσμια θέρμανση είναι «φάρσα» που επινόησαν οι Κινέζοι για να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Εξίσου κακή σχέση με την επιστήμη έχει και ο νέος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι το κάπνισμα δεν σκοτώνει, και επιπλέον έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την εξέλιξη των ειδών.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου