Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Ηλεκτρόδια στο κεφάλι «βελτιώνουν τις επιδόσεις των στρατιωτών»


Εργαστήριο του αμερικανικού στρατού ολοκλήρωσε πείραμα εγκεφαλικής διέγερσης με εξωτερικά ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο κεφάλι, μια μέθοδος που φέρεται να βελτίωσε τις επιδόσεις των στρατιωτών σε απαιτητικές εργασίες και σε συνθήκες ψυχολογικής πίεσης.

Η μέθοδος, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματική σε μεγαλύτερες μελέτες, θα μπορούσε μελλοντικά να εφαρμοσθεί στους χειριστές μη επανδρωμένων σκαφών (drones), σε πιλότους μαχητικών και στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Η δοκιμή της «διακρανιακής ηλεκτρικής διέγερσης» δοκιμάστηκε στη βάση Ράιτ-Πάτερσον της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Frontiers in Human Neuroscience.

Οι εθελοντές στρατιώτες φόρεσαν στο κεφάλι με ηλεκτρόδια που στέλνει ασθενείς ηλεκτρικούς παλμούς διαμέσου του κρανίου σε συγκεκριμένα περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού. Τα πειράματα στην αμερικανική βάση έδειξαν ότι η βελτίωση της απόδοσης εμφανίζεται μετά από τέσσερα μόλις λεπτά. Μελλοντικές δοκιμές θα εστιάσουν στο πόσο διαρκεί η βελτίωση και πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει.Ασφάλεια

Η τεχνολογία αυτή θεωρείται από τους ερευνητές ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη σε σχέση με τη χορήγηση φαρμάκων (π.χ. modafinil και ritalin), που επίσης επιδρούν στις νοητικές λειτουργίες και χορηγούνται για παράδειγμα σε πιλότους.

Αν και εκ πρώτης όψεως η ηλεκτρική εγκεφαλική διέγερση δεν φαίνεται να έχει παρενέργειες, άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί για το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τον εγκέφαλο σε βάθος χρόνου, αν η τεχνική εγκριθεί επίσημα για χρήση από το στρατιωτικό προσωπικό και συνεπώς εφαρμόζεται συχνά.

Πέρυσι στρατιωτικοί ερευνητές στην ίδια βάση της Αεροπορίας είχαν ανακοινώσει ότι, όπως έδειξαν τα πειράματά τους, η ηλεκτρική εγκεφαλική διέγερση είναι καλύτερη από την καφεΐνη στο να κρατά σε «φόρμα» το στρατιωτικό προσωπικό για πολλές ώρες.
Οι ενδοιασμοί

Άλλοι ειδικοί όμως, όπως ο δρ. Νιλ Λέβι του Κέντρου Νευροηθικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους κατά πόσο οι στρατιωτικοί συμμετέχουν σε τέτοια πειράματα με την πραγματική συγκατάθεσή τους και εάν στο μέλλον, σε περίπτωση που η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας εγκριθεί για συστηματική χρήση, θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την εφαρμογή της στους ίδιους.

Από την άλλη, διάφορες παραλλαγές τέτοιων συσκευών ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου ήδη πωλούνται ελεύθερα στην αγορά και μέσω διαδικτύου. Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει κάποια σχετική συσκευή και να πειραματισθεί στον εαυτό του, πράγμα που, κατά τον δρα Λέβι, εγείρει ανησυχίες, ιδίως όταν πρόκειται για νέους, των οποίων οι εγκέφαλοι ακόμη αναπτύσσονται. «Αν κανείς χρησιμοποιήσει πιο μεγάλης ισχύος ρεύματα, μπορεί να κάνει ζημιά στον εγκέφαλό του», τόνισε.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου