Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Οι άνθρωποι θα γίνουν «Σάιμποργκ» στα επόμενα 200 χρόνια


Ο Yuval Noah Harari, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι η ανθρώπινη δυσαρέσκεια θα οδηγήσει την ανθρωπότητα να «αναβαθμίσει τον εαυτό της» – και ότι η τεχνολογία cyborg θα επιτρέψει να το κάνουμε αυτό.

Σύμφωνα με την Telegraph, τόνισε: «Νομίζω ότι είναι πιθανό μέσα στα επόμενα 200 χρόνια ο Homo sapiens θα μπορέσει να αναβαθμιστεί σε ένα είδος θεϊκής οντότητας, είτε μέσω της βιολογικής χειραγώγησης ή μέσω της γενετικής μηχανικής, με τη δημιουργία cyborgs, ένα εν μέρει οργανικό μέρος και ένα μη βιολογικό-οργανικό.

«Θα είναι η μεγαλύτερη εξέλιξη στη βιολογία από την εμφάνιση της ζωής. Τίποτα δεν έχει πραγματικά αλλάξει στα τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πάνω στη Γη. Αλλά ο επόμενος άνθρωπος θα είναι τόσο διαφορετικός από τον σημερινό, όπως οι χιμπαντζήδες είναι τώρα από εμάς.»

Ο Harari υποστήριξε ότι οι άνθρωποι κατάφεραν να γίνουν κυρίαρχο είδος, λόγω της ικανότητάς μας να φτιάχνουμε μυθοπλασίες – όπως η θρησκεία και το χρήμα – που βοηθούν να παραμένει συνδεδεμένη η κοινωνία. Ωστόσο, είπε ότι η αποχώρηση από την πίστη στη θρησκεία θα παρακινήσει την αλλαγή στην ανθρώπινη φυλή.

«Ο Θεός είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι χωρίς θρησκευτικό μύθο δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κοινωνία. Η θρησκεία είναι η πιο σημαντική εφεύρεση του ανθρώπου. Όσο οι άνθρωποι πίστευαν σε θεούς, έτσι οι κοινωνίες ήταν ελεγχόμενες.





«Με τη θρησκεία είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς. Δεν μπορείς να πείσεις ένα χιμπατζή να σας δώσει μια μπανάνα, με την υπόσχεση ότι θα πάρει 20 μπανάνες στον ουρανό. Δεν θα το κάνει. Αλλά οι άνθρωποι το κάνουν.

«Αλλά αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους αιώνες η ανθρωπότητα γίνεται όλο και πιο ισχυρή και δεν χρειάζεται πλέον τα «δεκανίκια» των Θεών. Τώρα λέμε ότι δεν χρειαζόμαστε τον Θεό, μόνο την τεχνολογία.»

Είπε επίσης ότι η Silicon Valley είναι τώρα το πιο ενδιαφέρον μέρος του κόσμου από θρησκευτική άποψη, διότι πιστεύουν ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με την τεχνολογία.

Πράγματι, πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν ανακοινώσει ήδη τα σχέδια τους για συγχώνευση μηχανών με ανθρώπους. Ο Zoltan Istvan, υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ με το Μετανθρωπιστικό Κόμμα, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επενδύσουν στην εξάλειψη της αναπηρίας από επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως τους εξωσκελετούς.

Ωστόσο,ο Harari προειδοποίησε ότι η κύρια ουσία αυτής της επένδυσης στην τεχνολογία είναι ότι μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. και είπε επίσης ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών θα διευρυνθεί, με την πλούσια ενδεχομένως να ζει για πάντα, και με τους φτωχούς να πεθαίνουν μαζικά.

«Έχουμε προγραμματιστεί να είμαστε δυσαρεστημένοι», πρόσθεσε. «Ακόμα και όταν οι άνθρωποι παίρνουν μια ευχαρίστηση από τα τεχνολογικά επιτεύγματα αυτό δεν είναι αρκετό. Θέλουν όλο και περισσότερο.»




Ηλίας Σιατούνης, medicalland.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου