Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Σχέδιο για πληρωμές με "πλαστικό χρήμα" σε όλη την Ελλάδα "για να κτυπηθεί η φοροδιαφυγή" - Είναι εφικτό ή απλά θα θησαυρίσουν πάλι οι τράπεζες;


Τη συγκρότηση Ομάδας Έργου η οποία θα εκπονήσει εντός 30 ημερών στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών και το δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος αποφάσισαν στη συνάντηση που είχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Όπως ανακοινώθηκε, στην Ομάδα αυτή θα συμμετέχουν επρόσωποι του Γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΕΤ.

Η κίνηση αυτή θεωρείται καθοριστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή, καθώς οι συναλλαγές θα περνούν απευθείας μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Πόσο εφικτό είναι αυτό; Αδύνατον να ειπωθεί τώρα με βεβαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι η κατανάλωση θα πέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα.

Άλλωστε και τώρα οι οικονομικές πράξεις άνω των 500 ή 1000 ευώ ανάλογα με την αγορά περνούν υποχρεωτικά μέσω τραπεζών και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έχει υποχωρήσει η κατανάλωση σε τηλεοράσεις, γενικά ηλεκτρικά είδη κλπ

Σημειώνεται ότι θα υπάρξουν σκληρές ποινές σε όσες εταιρείες δέχονται μετρητά στις συναλλαγές τους με πελάτες.

Μεγάλες ευνοημένες οι τράπεζες οι οποίες θα χρεώνουν τις χρεωστικές κάρτες με μία προμήθεια και θα γεμίσουν τα ταμεία τους με καταθέσεις που θα κινούν τις χρεωστικές κάρτες. Δηλαδή,  μια γιαγιά που θα θέλει ένα δώρο π.χ. των 100 ευρώ από ένα παιχνιδάδικο για τα εγγόνια της θα πρέπει να διαθέτει ... χρεωστική κάρτα και να έχει καταθέσει το ποσό στην τράπεζα προηγουμένως! Απίστευτο;

Στη σημερινή σύσκεψη συμφωνήθηκε,επίσης, να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως «επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ» και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τραπεζών για την πορεία υλοποίησης του στόχου της κυβέρνησης για τη σύσταση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν όλα όσα θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό πακέτο. Για κάποια από αυτά κυβέρνηση και δανειστές έχουν ήδη δώσει τα χέρια, ενώ σκληρή είναι η διαπραγμάτευση για το ποσοστό του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.



Τα μέτρα που αναμένεται να περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό

  •     Επιβολή ειδικού φόρου για τις 500 πιο πλούσιες οικογένειες της Ελλάδας.
  •     Αύξηση φόρου στην πολυτελή διαβίωση (αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες, σκάφη κ.λπ.).
  •     Λοταρία αποδείξεων.
  •     Εκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%.
  •     Υποχρεωτική χρήση καρτών για πληρωμές.
  •     Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
  •     Πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  •     1 έως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του Αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω.
  •     3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ - νυχτερινά κέντρα - πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, αλλά μόνο κατά τη θερινή περίοδο.
  •     Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.

Η πρώτη παρέμβαση στην οποία θα προχωρήσει το ΥΠΟΙΚ είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών σε όλες τις επιχειρήσεις.

Ετσι θα καταστεί δυνατή και η υποχρεωτική ηλεκτρονική διακίνηση τιμολογίων με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στη «ρίζα» της, ενώ σε δεύτερη φάση θα καταστεί δυνατή η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ.

Το «κλειδί» για τη σωστή λειτουργία και εφαρμογή του συστήματος θα επιτρέπει στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αντλούν στοιχεία από τις τράπεζες όχι μόνο για την ύπαρξη λογαριασμών και των υπολοίπων τους (αυτό ήδη γίνεται), αλλά για τις κινήσεις αυτών των λογαριασμών σε βάθος 10ετίας.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μόλις καταστεί δυνατή η λειτουργία αυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αμνηστίας των αδήλωτων εισοδημάτων, είτε αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

Το κίνητρο θα είναι η φορολόγησή τους με συντελεστή 15-20%, χωρίς να υποχρεούνται να επαναπατριστούν, με άρση και των ποινικών κυρώσεων. Από τη διαδικασία θα εξαιρεθούν οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, χωρίς να έχει καταστεί ακόμα σαφές πώς θα εντοπιστούν.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου