Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός συνδεδεμένος στο Internet


Σε μια θεαματική αλλαγή του τηλεπικοινωνιακού τοπίου, το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο αυξήθηκε από το 6,5% το 2000 στο 43% το 2015. Αυτό σημαίνει ότι 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα online, από τους οποίους τα δύο δισ. βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα νούμερα προέρχονται από έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ για την «επανάσταση» των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών τα τελευταία 15 χρόνια.

Το χάσμα ωστόσο παραμένει: από τους σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στις «λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», μόνο 89 εκατομμύρια έχουν πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό.

Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφεται και στα ενεργά κινητά τηλέφωνα, τα οποία αυξήθηκαν από τα 738 εκατομμύρια το 2000 σε περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια σήμερα.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται από τον ΟΗΕ στα 7,2 δισ.

Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σχεδόν οκτώ στους δέκα (78%) χρησιμοποιούν ευρυζωνική σύνδεση στο κινητό ή άλλες φορητές συσκευές, και το 69% του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από υπηρεσίες 3G. Το ποσοστό όμως πέφτει στο 29% στον πληθυσμό των αγροτικών περιοχών, όπου εκτιμάται ότι ζει το 29% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Αφρική συνεχίζει να υστερεί με τη διείσδυση του mobile broadband να περιορίζεται στο 17,4%.

«Τα τελευταία 15 χρόνια οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών έχουν τροφοδοτήσει την παγκόσμια ανάπτυξη με πρωτοφανή τρόπο» σχολίασε ο Μπραχίμα Σάνου, διευθυντής του αναπτυξιακού γραφείου της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, παρουσιάζοντας την έκθεση στη Γενεύη.

«Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών θα έχουν ακόμα σημαντικότερο ρόλο στην αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015 και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου