Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Από αλλού το περιμέναμε, αλλού μας βγήκε. Πρώτο νομοσχέδιο του Κάμερον το δημοψήφισμα για το Brexit


Αν και πολύς λόγος έγινε τελευταία περί Grexit, αλλά και δημοψηφίσματος στην Ελλάδα,φαίνεται πως το ένα και το αυτό σενάριο θα εξελιχθεί τελικά στη Μεγάλη Βρετανία και μάλιστα αποτελεί το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης Κάμερον


Η βρετανική κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που αναφέρει λεπτομερώς τους όρους του δημοψηφίσματος το οποίο θα διεξαχθεί έως το τέλος του 2017, με θέμα "την παραμονή ή όχι" της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης και δείχνει τη βούληση του Ντέιβιντ Κάμερον να προωθήσει το συντομότερο δυνατό το θέμα αυτό, το οποίο ήταν μία από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις του για τις εκλογές στις 7 Μαΐου.

"Η Βρετανία πρέπει να παραμείνει μέλος της ΕΕ;". Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο οι Βρετανοί θα κληθούν να απαντήσουν με ένα "ναι" ή ένα "όχι", ανακοίνωσε σήμερα η συντηρητική κυβέρνηση. Αυτή η θετική διατύπωση θέτει τους ευρωπαϊστές στο στρατόπεδο του "ναι".

Η εισαγωγή του νομοσχεδίου αυτού ανακοινώθηκε χθες ενώπιον του κοινοβουλίου του Ουέστμινστερ από τη βασίλισσα Ελισάβετ με την ευκαιρία της καθιερωμένης της ομιλίας που σηματοδοτεί την έναρξη των ετήσιων εργασιών του κοινοβουλίου.

"Η εισαγωγή του νομοσχεδίου για το δημοψήφισμα για την ΕΕ είναι ένα συγκεκριμένο βήμα προς την επίλυση της συζήτησης σχετικά με την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ", δήλωσε πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017, αλλά θα μπορούσε να διοργανωθεί από του χρόνου.



Πρώτο δημοψήφισμα σχετικά με την Ευρώπη εδώ και 40 χρόνια

Αυτή είναι "η πρώτη φορά εδώ και σαράντα χρόνια που ο βρετανικός λαός έχει λόγο για τη θέση μας στην ΕΕ", δήλωσε η ίδια πηγή. Το τελευταίο και το μόνο δημοψήφισμα για το θέμα της ένταξης της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν το 1975.

Το εκλογικό σώμα θα είναι ουσιαστικά το ίδιο όπως και για τις βουλευτικές εκλογές, αποτελούμενο δηλαδή από Βρετανούς και Ιρλανδούς πολίτες και κατοίκους της Κοινοπολιτείας στη Βρετανία, όλοι τους ηλικίας άνω των 18 ετών. Σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται στις κοινοβουλευτικές εκλογές, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων θα μπορούν να ψηφίσουν.

Αντίθετα, οι πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι επιτρέπεται να ψηφίζουν σε τοπικές εκλογές, στο δημοψήφισμα αυτό δεν θα μπορούν να ψηφίσουν.




Τι θέλει στην πραγματικότητα ο Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος υποστηρίζει την παραμονή της χώρας σε μια αναμορφωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμεί αρχικά να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένες πτυχές της ένταξης της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φιλοδοξεί επίσης να επαναπατρίσει ορισμένες εξουσίες στο όνομα της κυριαρχίας του βρετανικού κοινοβουλίου και να υιοθετήσει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές για τους πολίτες της ΕΕ.

Για να υποστηρίξει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια για την ΕΕ, ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκινά περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχίζοντας σήμερα με γεύμα εργασίας με τον ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, ενώ στη συνέχεια θα έχει δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Αύριο, θα μεταβεί στη Βαρσοβία για να συναντηθεί με την ομόλογό του της Πολωνίας Εβα Κόπατς, στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Βερολίνο όπου θα έχει συνομιλίες με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προτίθεται να συναντηθεί με το σύνολο των 27 ευρωπαίων εταίρων του πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου