Τρίτη 12 Μαΐου 2015

«Κώδικας Γίγας»: Το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χειρόγραφο που έχει διασωθεί με εμπνευστή τον ίδιο τον Εωσφόρο


Ο «Κώδικας Γίγας» (Codex Gigas) είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χειρόγραφο που έχει διασωθεί ποτέ. Έχει πάχος 22 εκατοστά και ύψος 92 εκατοστά και υπολογίζεται πως για την δημιουργία του χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν τα δέρματα 160 ζώων. Στις σελίδες του αναγράφεται ολόκληρη η Βίβλος, καθώς και πέντε ακόμη μακροσκελή κείμενα. Αυτό όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι η ίδια η ιστορία του.

Αν ψάξει κανείς τις σελίδες του βιβλίου, γνωστού και ως η «Αγία Γραφή του Διαβόλου», θα βρει ένα περίτεχνο σκίτσο του Εωσφόρου, το οποίο κάποιοι ισχυρίζονται ότι αποτύπωσε εκεί ο ίδιος ο Μεφιστοφελής. Δεν είναι λίγοι οι πιστοί που αποφεύγουν το βιβλίο, το οποίο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης, γιατί πιστεύουν πως οι σελίδες του είναι καταραμένες λόγω εξαιτίας αυτής της ζωγραφιάς.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιος το δημιούργησε, όμως ο θρύλος θέλει να το έγραψε ένα μοναχός σε μια μόλις βραδιά. Ο άνδρας είχε παραβιάσει τους κανονισμούς του μοναστηρίου, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε θάνατο. Η καταδίκη του ήταν φριχτή, καθώς οι άλλοι μοναχοί θα τον έχτιζαν ζωντανό σε έναν τοίχο του κτιρίου, όπως ακριβώς θέλει ο θρύλος να έγινε και με τη γυναίκα του πρωτομάστορα.

Για να γλιτώσει την καταδίκη, ο μοναχός υποσχέθηκε πως θα ετοίμαζε σε μια βραδιά ένα βιβλίο που θα περιείχε μέσα όλη την ανθρώπινη γνώση, πρόταση που βρήκε σύμφωνους και τους άλλους μοναχούς.

Ο άνδρας έγραφε πυρετωδώς όλο το βράδυ, όμως τα μεσάνυχτα κατάλαβε πως για να προλάβει να ολοκληρώσει το χειρόγραφο ως το ξημέρωμα, θα έπρεπε να απευθυνθεί σε σκοτεινές δυνάμεις. Στράφηκε λοιπόν στον Εωσφόρο, ο οποίος όχι μόνο του παρείχε βοήθεια, με αντάλλαγμα φυσικά την ψυχή του, αλλά σχεδίασε και την μορφή του σε μία από τις σελίδες για να αφήσει το στίγμα του.



Σύμφωνα με ένα παλιό ρεπορτάζ του National Geographic, ο παλαιογράφος Michael Gullick της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σουηδίας επιβεβαίωσε πως το μεγάλο αυτό χειρόγραφο δημιουργήθηκε από έναν μόλις γραφέα. Ακόμα, μια προσπάθεια απομίμησης της καλλιγραφίας της «Αγίας Γραφής του Διαβόλου», έδειξε πως για την ολοκλήρωση του βιβλίου θα έπρεπε κάποιος να γράφει ασταμάτητα επί πέντε ολόκληρα χρόνια.

Όσον αφορά τον πραγματικό συγγραφέα του βιβλίου, οι ερευνητές του έργου αποκλείουν το κομμάτι της ιστορίας που αναφέρεται στην τιμωρία, όμως όλα δείχνουν πως γράφτηκε όντως από μοναχό. Το χειρόγραφο υπογράφεται ως εξής: Hermanus inclusus. Αρχικά, πολλοί πίστευαν πως η λέξη inclusus σημαίνει «τιμωρία», όμως η πραγματική ερμηνεία της λέξης είναι «ερημίτης». Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαίνει πως το έργο δημιουργήθηκε από έναν ερημίτη μοναχό που αφιέρωσε την ζωή του σε αυτό το χειρόγραφο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου