Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Προειδοποίηση Σόιμπλε για ξαφνική χρεοκοπία της Ελλάδας


Προειδοποίηση για την πιθανότητα αιφνιδιαστικής χρεοκοπίας της Ελλάδας απευθύνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η εμπειρία σε όλο τον κόσμο έχει δείξει: μια χώρα μπορεί ξαφνικά να διολισθήσει στην αδυναμία πληρωμών», δήλωσε χαρακτηριστικά αλλά αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες γύρω από ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, κατά το οποίο θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι προετοιμασμένη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απάντησε: «υπάρχουν ερωτήσεις τις οποίες δεν επιτρέπεται να απαντάει ένας συνετός πολιτικός. Αλλιώς δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε πει κάποτε ότι γι αυτόν το λόγο δεν θα πρέπει να είμαστε και τόσο ακριβείς με την αλήθεια. Εγώ το αντιμετωπίζω πιο σύνθετα. Και γι αυτό προτιμώ να μην πω τίποτα».

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να παραμείνει, υπό αξιόπιστες συνθήκες, η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεν επιτρέπεται να αποτύχει αυτή η αποστολή εξαιτίας μας», τόνισε στην πιο εκτενή συνέντευξή του εδώ και μήνες κι εξήγησε πως σε αυτό το ζήτημα συμφωνεί απολύτως με την άποψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Προέβλεψε πάντως ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. «Δεν βλέπω να έχουν ξεκαθαρίσει όλα ως τότε», είπε.

Τέλος υπεραμύνθηκε του ομολόγου του, Γιάνη Βαρουφάκη: «Είμαστε υπουργοί Οικονομικών και οι δύο και έχουμε ευθύνη. Αρα συνεργαζόμαστε καλά…Στην αρχή τα ΜΜΕ έκαναν τον Βαρουφάκη αστέρα και τώρα τον ξεγράφουν. Και το ένα είναι λάθος και το άλλο», σχολίασε, αναφερόμενος στον κ. Βαρουφάκη και τα δημοσιεύματα περί υποβάθμισής του στις διαπραγματεύσεις.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου