Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Osho: Ο άνθρωπος είναι τροφή για τη Σελήνη


«Και να θυμάσαι, στην ζωή δεν υπάρχει καμία διαδικασία που να είναι μονόδρομος. δεν μπορεί να υπάρξει. υπάρχει δούναι και λαβείν. όλοι οι δρόμοι πηγαίνουν προς τις δυο κατευθύνσεις.

Αν ο ήλιος δίνει ζωή σ΄ εσένα, πρέπει να δίνεις κι εσύ ζωή στον ήλιο, με τον ένα η με τον άλλο τρόπο.

Αυτή είναι η σημασία αυτού που συνήθιζε να λέει ο Γεώργιος γκουρτζιεφ στους μαθητές του, ότι η Σελήνη τρέφεται από τον άνθρωπο. Είναι πιθανόν.

Εσύ τρέφεσαι από τα ζώα, τρέφεσαι από τα δέντρα. Το κάθε τι είναι τροφή για κάτι άλλο, οπότε γιατί ο άνθρωπος να είναι η μονή εξαίρεση και να μην είναι τροφή για κανέναν; Τρώει ολόκληρη την ύπαρξη και δεν είναι τροφή για κανέναν; Αυτό δεν είναι δυνατόν!

Τα πράγματα είναι συνδεδεμένα. Έτσι, επινόησε μία όμορφη θεωρία, ότι ο άνθρωπος είναι τροφή για τη Σελήνη. Η Σελήνη τρέφεται από τον άνθρωπο, από την ανθρωπινή συνειδητοτητα.

Και υπάρχει κάποια αλήθεια σ΄ αυτό, επειδή η νύχτα της πανσέληνου οδηγεί τους ανθρώπους στην τρέλα.

Γι΄ αυτό οι τρελοί ονομάζονται σεληνιασμενοι, αλαφροισκιωτοι, χτυπημένοι από την Σελήνη. Η θάλασσα αγριεύει. Υπάρχει η πιθανότητα να αγριεύει το ίδιο κι ο άνθρωπος, την νύχτα της πανσέληνου, επειδή το ενενήντα τοις εκατό του ανθρώπου είναι ωκεανός. Το ενενήντα τοις εκατό από σένα είναι καθαρός ωκεανός.

Είσαι φτιαγμένος από θάλασσα. το ενενήντα τοις εκατό είναι νερό και το νερό έχει το ίδιο αλάτι όπως ακριβώς και ο ωκεανός, στις ίδιες ακριβώς αναλογίες. Έτσι, όταν αγριεύει ο ωκεανός, κάτι πρέπει να συμβαίνει επίσης και στο σώμα σου. Το ενενήντα τοις εκατό μέσα σου είναι ωκεανός. Κάτι πρέπει να αγριεύει. Οι ποιητές λένε πως γράφουν όμορφα ποιήματα την νύχτα της πανσέληνου.

Οι εραστές λένε πως κάτι γίνεται τρομερά ρομαντικό. Και τώρα έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρελαίνονται την νύχτα της πανσέληνου, παρά οποιαδήποτε άλλη νύχτα.

Ελάχιστοι άνθρωποι τρελαίνονται τη νύχτα χωρίς φεγγάρι και οι περισσότεροι τρελαίνονται τη νύχτα με πανσέληνο.

Μπορεί ο γκουρτζιεφ να έχει κάποια σκοπιμότητα, όταν λέει ότι η σελήνη τρέφεται από την συνειδητοτητα σου. Μπορεί να το έχει κατασκευάσει, άλλα ακόμα και τα κατασκευάσματα έχουν μέσα τους ένα μέρος αλήθειας. και όταν ένας άνθρωπος σαν τον γκουρτζιεφ δημιουργεί ένα κατασκεύασμα, πρέπει να υπάρχει κάποια αλήθεια μέσα του.

Το όλο είναι συνδεδεμένο. Τρεφόμαστε και τρέφουμε. Από την μία άκρη παίρνουμε, από την άλλη άκρη δίνουμε. Τρως ένα μήλο. Μία μέρα, η μηλιά θα φάει από το σώμα σου, το σώμα σου θα γίνει λίπασμα. όταν τρως ένα μήλο, μπορεί να μην έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο πατέρας σου η ο πάππους σου μπορεί να είναι μέσα σ΄ αυτό το μήλο κι ότι μπορεί να τρως την γιαγιά σου η τον πάππου σου. Και μία μέρα, τα παιδιά σου θα φάνε εσένα.

Το κάθε τι συνδέεται. Αυτή η σύνδεση σημαίνει η λέξη Τάο: Σύνδεση, αλληλοσυνδεση, αλληλεξάρτηση των πάντων. κανένας δεν είναι αποχωρισμένος, επομένως το "εγώ" είναι παράλογο. Μονό το όλο μπορεί να πει "εγώ", τα μέρη δεν μπορούν. αν πρέπει να το πουν, το λένε μονό σαν γλωσσική διατύπωση, μα δεν μπορούν να ισχυριστούν "εγώ".

Όταν ζεις ξεχωριστά από την ύπαρξη, ζεις μέσα στην δυστυχία, επειδή αποσυνδέεσαι. Και δεν είναι υπεύθυνος κανένας άλλος γι' αυτό, πάρα μόνον εσύ.

Όταν είσαι ευτυχισμένος, παρατήρησε τι συμβαίνει. όταν είσαι ευτυχισμένος, δεν έχεις εγώ. Εκείνες τις στιγμές της ευτυχίας, της χαράς, της ευδαιμονίας, ξαφνικά το εγώ εξαφανίζεται. Είσαι περισσότερο λιωμένος μέσα στο όλο. τα όρια είναι λιγότερο καθαρά, τα όρια είναι περισσότερο ασαφή.

Όταν τα όρια είναι εντελώς ασαφή, σαν να έχει εξαφανιστεί το ποτάμι μέσα στον ωκεανό, όταν όλα τα όρια είναι ασαφή κι εσύ είσαι ένα και πάλλεσαι με το όλο, υπάρχει ευτυχία».




Αρχική πηγή: patanjaligreek.blogspot.com
Μετατροπή σε πεζά, επιμέλεια: awakengr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου