Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τ.Σόρος: "Οδεύουμε προς έναν Γ' ΠΠ - Κίνα και Ρωσία έχουν συμμαχήσει στρατιωτικά"


O γνωστός και μη εξαιρετέος "γύπας" των αγορών, Τζορτζ Σόρος, θεωρεί ότι ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι ενός Γ' ΠΠ καθώς Κίνα και Ρωσία θα συνασπισθούν πολιτικά και στρατιωτικά εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Σε μια πρόσφατη ομιλία του, σε συνέδριο του Bretton Woods στην Παγκόσμια Τράπεζα, ανέφερε πως ανησυχεί έντονα για την πιθανότητα ενός Γ' Παγκόσμιου Πολέμου. Όπως μεταφέρει το MarketWatch, αυτό που επισήμανε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ήταν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την υγεία της κινεζικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, εάν εκτροχιαστούν οι προσπάθειες της Κίνας να κάνει τη μετάβαση από μια εξαγωγική οικονομία σε μια οικονομία που θα οδηγείται από την εγχώρια ζήτηση, υπάρχει η «πιθανότητα» οι ηγέτες της Κίνας να καλλιεργήσουν μια εξωτερική σύγκρουση για να κρατήσουν ενωμένη τη χώρα και να διατηρήσουν την εξουσία.

«Εάν υπάρξει κάποια σύγκρουση της Κίνας με έναν στρατιωτικό σύμμαχο των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, τότε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι θα φτάναμε στο κατώφλι ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου», είπε ο Σόρος προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, ο Σόρος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν «μια μεγάλη παραχώρηση» και να επιτρέψουν στο νόμισμα της Κίνας να ενταχθεί στο καλάθι νομισμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει το γουάν ανταγωνιστή του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα πρέπει να κάνει από την πλευρά της μεγάλες παραχωρήσεις για να αναμορφώσει την οικονομία της, όπως είναι η αποδοχή του κράτους δικαίου, δήλωσε ο Σόρος. Με το να επιτραπεί στο κινεζικό γουάν να είναι ένα νόμισμα της αγοράς θα δημιουργηθεί μια "δεσμευτική σχέση" μεταξύ των δύο συστημάτων.

Μια συμφωνία σε αυτές τις γραμμές θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δήλωσε ο Soros, ωστόσο η εναλλακτική είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη.

«Χωρίς μια συμφωνία, υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος η Κίνα να ευθυγραμμιστεί πολιτικά και στρατιωτικά με τη Ρωσία και μετά η απειλή του τρίτου παγκόσμιου πολέμου γίνεται πραγματική, άρα αξίζει να δοκιμάσουμε», υπογράμμισε.

Αυτό που εκφράζει ο Τ.Σόρος είναι οι σκέψεις του "βαθέως" νεοταξίτικου αμερικανικού κράτους το οποίο ανησυχεί για μια μελλοντική αντινατοϊκή συμμαχία των δύο υπερδυνάμεων η οποία είναι ήδη στα "σκαριά" και οδεύει προς πραγματοποίηση.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου