Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Γνώριζαν οι ΗΠΑ για τον σεισμό στο Νεπάλ και ετοιμάζονταν;


Πριν από οκτώ μήνες η αμερικανική Διοίκηση Ειρηνικού πραγματοποίησε μια άσκηση που το σενάριό της προέβλεπε την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός ισχυρού σεισμού στην κοιλάδα του Κατμαντού στο Νεπάλ.

Στις 25 Απριλίου το σενάριο επαληθεύθηκε, με τον χειρότερο τρόπο, όταν σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε αυτήν ακριβώς την περιοχή. Χιλιάδες κτήρια κατέρρευσαν, χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν.

Βάσει της εκπαίδευσης που είχε πραγματοποιηθεί οκτώ μήνες πριν, οι Αμερικανοί απέστειλαν στο Νεπάλ ελικόπτερα UH-1Y και αεροσκάφη MV-22 Osprey του Σώματος των Πεζοναυτών, τα οποία μετέφεραν διασώστες και εφόδια και βοήθησαν στη μεταφορά των τραυματιών. Τα Osprey πήγαν στον Νεπάλ με απευθείας πτήση από την Ιαπωνία.

Ακριβώς οκτώ μήνες πριν Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονταν και πάλι στο Νεπάλ μαζί με ειδικούς και στρατιώτες από 20 ακόμα χώρες, ασκούμενοι στην αντιμετώπιση ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού. Η άσκηση, με την επωνυμία Pacific Endeavor 2014, αποδείχθηκε προφητική. Βάσει του σεναρίου έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις σεισμού μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το σενάριο προέβλεπε πλήρη κατάρρευση του οδικού και του ενεργειακού δικτύου. Βάσει του αυτού σεναρίου οι νεκροί υπολογίζονταν σε 14.000. Επίσης το 60% των κτηρίων είτε θεωρείτο κατεστραμμένο, είτε μη κατοικήσιμο.

Ο πραγματικός σεισμός σκότωσε 7.000 ανθρώπους στο Νεπάλ και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 14.000 και άφησε 500.000 αστέγους. Το σενάριο της άσκησης εκτελέστηκε κατά γράμμα, θα έλεγε κανείς. Όμως οι Αμερικανοί δεν πραγματοποίησαν τυχαία την άσκηση στο Νεπάλ.

Εδώ και μια δεκαετία, τουλάχιστον, η διεθνής κοινότητας ανησυχούσε για τα αποτελέσματα ενός ισχυρού σεισμού στις οροσειρές της κεντρικής Ασίας. Τα τελευταία 100 χρόνια σεισμοί στο Νεπάλ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 27.000 ανθρώπους.

Το 2012 έκθεση του ΟΗΕ κατέτασσε το Νεπάλ στην 11η θέση, παγκοσμίως, μεταξύ των κρατών που κινδυνεύουν περισσότερο από μεγάλο σεισμό. Η Παγκόσμια Τράπεζα, επίσης, είχε χαρακτηρίσει το Νεπάλ ως ένα από τα πιθανά σημεία μεγάλης φυσικής καταστροφής.

Το 1997 οι Αμερικανοί και πάλι είχαν μελετήσει την σεισμική δραστηριότητα στο Νεπάλ, βάσει των στοιχείων του μεγάλου σεισμού που είχε πλήξει την κοιλάδα του Κατμαντού, το 1934. Το 1999 η αμερικανική ΜΚΟ GeoHazard International, είχε αναφέρει πως σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στο Νεπάλ υπήρχε κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους 40.000 άνθρωποι.

Το 2012 ο διοικητής της 3ης Εκστρατευτικής Δύναμης Πεζοναυτών είχε πει πως αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησής του η αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού στο Νεπάλ. Το 2013 πραγματοποιήθηκε επίσης μεγάλη άσκηση, παρόμοια με αυτή του 2014. Παρόλα αυτά, παρά τις μελέτες και τις ασκήσεις, η κυβέρνηση του Νεπάλ δεν είχε πράξει το παραμικρό για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη φυσική καταστροφή…



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου