Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ξεχάστε την Κίνα. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη υπερδύναμη


Γιατί η Ουάσινγκτον κατέχει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία και στον 21ο αιώνα. σε ποιους τομείς υπερέχει


Υπερδύναμη θεωρείται μία χώρα όταν η στρατιωτική, πολιτική και οικονομική ισχύς της αρκεί για να ωθήσει χώρες σε κάθε γωνιά του κόσμου να κάνουν πράγματα που σε αντίθετη περίπτωση δεν έκαναν. Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την Κίνα ως νέα υπερδύναμη, ωστόσο φαίνεται πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι «στα σημεία».


1.Οικονομία

Η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμού Αλλά δεν είναι μόνο το μέγεθος μιας οικονομίας που έχει σημασία, είναι και η ποιότητα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις ΗΠΑ ήταν 53,042 δολάρια το 2013, ενώ στην Κίνα μόλις 6,807 δολάρια. Με άλλα λόγια, πολύ μικρό μέρος της εντυπωσιακής κινεζικής ανάπτυξης καταλήγει στις τσέπες των Κινέζων καταναλωτών. Η ανάπτυξη της Κίνας μπορεί να είναι ταχύτερη, αλλά η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι αυτή που επιτρέπει στους κατοίκους της χώρας να συμμετέχουν σε αυτή.


2. Στρατιωτικές δυνάμεις

Η στρατιωτική υπεροχή της Αμερικής παραμένει αναμφισβήτητη. Οι ΗΠΑ καλύπτουν το 37% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών και ξοδεύει περίπου το τετραπλάσιο από ό,τι η Κίνα για τον σκοπό αυτό. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις υπερέχουν σε στεριά, θάλασσα, αέρα και διάστημα.


3. Πολιτική επιρροή

Η πολιτική επιρροή είναι πολυεπίπεδη έννοια. Για τις ΗΠΑ, η εξωτερική βοήθεια είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος εδραίωσης της πολιτικής επιρροής σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2013, οι ΗΠΑ δαπάνησαν 32,7 δισεκατομμύρια σε οικονομική βοήθεια, με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πολιτική ισχύς στο εξωτερικό όμως, απαιτεί σταθερότητα στο εσωτερικό. Πρόκειται για ένα ακόμη σημείο στο οποίο υπερέχον οι ΗΠΑ έναντι της Κίνας, χάρη στα θεσμικά όργανα και το κράτος δικαίου που διαθέτει.



4. Καινοτομία

Από τις 9 μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, οι οκτώ εδρεύουν στις ΗΠΑ. Για δεκαετίες, στις ΗΠΑ επικρατούσε ανησυχία σχετικά με την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, όμως σήμερα η Αμερική είναι ο νούμερο ένα παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμός στην ανάπτυξη καινοτόμων διεργασιών και στην προώθηση της έρευνας.


5. Πολιτισμός

Το 2012, οι Αμερικανοί ξόδεψαν 370 εκατομμύρια δολάρια για ρούχα κατοικίδιων ζώων. Νωρίτερα εντός του έτους άρχισε να λειτουργεί στη χώρα το ψηλότερο τρενάκι λούνα παρκ στον κόσμο. Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση της Action Aid οι Αμερικανοί κατατάσσονται πρώτη στη λίστα όσων προσφέρουν τη μεγαλύτερη βοήθεια σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να φαίνονται ασύνδετα, όμως όλα μαζί επιβεβαιώνουν πως οι άνθρωποι στις ΗΠΑ συνεχίζουν να απολαμβάνουν μία ποιότητα ζωής που δύσκολα συναντά κανείς στον υπόλοιπο κόσμο.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου