Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Γιατί είναι κακή ιδέα να πουλήσετε το Android κινητό σας


Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, η ολοκληρωτική διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων είναι πρακτικά αδύνατη.

Θέλετε να πουλήσετε την συσκευή Android σας, αλλά φυσικά δεν επιθυμείτε να μοιραστείτε με τον νέο της κάτοχο τα προσωπικά δεδομένα που έχετε αποθηκεύσει σε αυτή; Εάν η κίνηση που σας έρχεται στο μυαλό ως λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να επαναφέρετε τη συσκευή σας πίσω στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις», μάλλον θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε.

Το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανέλυσε τους μηχανισμούς του «factory reset» στα συστήματα Android και κατέγραψε τα αποτελέσματά του σε μια νέα έρευνα που προκαλεί προβληματισμό σε όσους επιθυμούν να ξεφορτωθούν την παλιά τους συσκευή. Σύμφωνα με τους αναλυτές υπολογιστικών συστημάτων του πανεπιστημίου, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν διαγράφει το σύνολο των προσωπικών σας δεδομένων. Για την ακρίβεια, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν διαγράφει σχεδόν τίποτα.

Οι αναλυτές του πανεπιστημίου δοκίμασαν 21 διαφορετικά τηλέφωνα της Google, της HTC, της LG, της Motorola και της Samsung. Σε όλες τις περιπτώσεις μπόρεσαν να ανακτήσουν γραπτά μηνύματα, πιστοποιητικά λογαριασμών του Google και συνομιλίες σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Στο 80% των περιπτώσεων κατάφεραν να ανακτήσουν και ένα μέρος από τα emails του χρήστη.

Ανησυχητικό επίσης εύρημα ήταν η αποκάλυψη πως τα ειδικά δεδομένα που χρησιμοποιούν οι εφαρμογές για να αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς των χρηστών στο Facebook και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέμεναν στη συσκευή. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις οι συσκευές δεν «ξεφορτώνονταν» σωστά ούτε τις φωτογραφίες ή τα βίντεό σας.

Ακόμα όμως και οι προσπάθειες χειροκίνητης διαγραφής των προσωπικών σας δεδομένων δεν μπορούν να εξαφανίσουν το σύνολό τους από τις συσκευές. Και αυτό καθώς τα περιεχόμενα του flash memory είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαγραφούν ολοκληρωτικά.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να αφορά περίπου 630 εκατομμύρια μεταχειρισμένα τηλέφωνα που πωλούνται σε νέους κατόχους, σύμφωνα με την έρευνα. Πρόκειται άλλωστε για μια τεράστια αγορά που οι αναλυτές της Wall Street εκτιμούν πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, τουλάχιστον μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, την καλύτερη απόδοση είχε η συσκευή της Nexus 4 της Google, χωρίς όμως η επιτυχία της να είναι απόλυτη. Μερικές από τις υπόλοιπες συσκευές που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν τα HTC One, HTC Sensation XE, Motorola Razr I, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S2 και Samsung Galaxy S Plus.

Κάθε συσκευή είχε διαφορετικά προβλήματα. Το HTC One για παράδειγμα δεν καθάριζε την εσωτερική SD card, όπου βρίσκονται αποθηκευμένες οι φωτογραφίες και τα βίντεο του χρήστη όταν η εκκαθάριση γινόταν μέσω των «ρυθμίσεων», ακόμα και αν η συσκευή ενημέρωνε πως η διαδικασία ήταν επιτυχής. Για να γίνει δυνατή η διαγραφή τους θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία μέσα από το «recovery».

Η συνηθισμένη τακτική που προτείνει η Google σε αυτές τις περιπτώσει είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων: Διαγράψτε χειροκίνητα το περιεχόμενο, επιλέξτε το reset στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και αναβαθμίστε σε μια νέα έκδοση Android που επιτρέπει την κρυπτογράφηση με ένα passcode. Ωστόσο ούτε αυτή η μέθοδος είναι 100% αξιόπιστη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Άλλωστε, μόνο ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στο λειτουργικό σύστημα της Google. Μιλώντας στο CNNMoney οι ερευνητές επισήμαναν πως ένα σημαντικό κομμάτι ευθύνης φέρουν και οι ίδιοι οι κατασκευαστές, καθώς η σχεδίαση των συσκευών εμπεριέχει λάθη ενώ δεν προβαίνουν σε συχνές αναβαθμίσεις των λογισμικών τους.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου