Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Οι λοιμώξεις πλήττουν τη νοημοσύνη;


Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού σύστηματος επηρεάζει τις γνωσιακές ικανότητες ακόμα και για χρόνια


Οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω λοίμωξης εμφανίζουν ημιμόνιμη ή μόνιμη μείωση του δείκτη νοημοσύνης κατά 1,76 μονάδες, ενώ τα άτομα που νοσηλεύτηκαν πέντε ή περισσότερες φορές λόγω λοίμωξης εμφανίζουν μείωση κατά 9,44 μονάδες, διαπιστώνει μελέτη στη Δανια.

Ερευνητές των πανεπιστημίων του Ώρχους και της Κοπεγχάγης ανέλυσαν δεδομένα σε ένα μεγάλο δείγμα 190.000 ανδρών που γεννήθηκαν στη Δανία από το 1974 έως το 1994 και υποβλήθηκαν σε τεστ νοημοσύνης ανάμεσα στο 2006 και το 2012.

Η ανάλυση έδειξε στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στις λοιμώξεις και την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE. H επίδραση δείχνει να εξαρτάται από τον αριθμό και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων.

«Οι λοιμώξεις του εγκεφάλου είχαν τη μέγιστη επίδραση στις γνωσιακές ικανότητες, ωστόσο πολλά ακόμα είδη λοιμώξεων που χρήζουν νοσηλείας μπορούν επίσης να εξασθενίσουν τις γνωσιακές ικανότητες» λέει ο δρ Μίκαελ Έρικσεν Μπένρος, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.


Όταν το IQ «αρρωσταίνει»...

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος, ωστόσο η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι η επίδραση στον εγκέφαλο είναι αποτέλεσμα της γενικής φλεγμονής και της υπερλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Φαίνεται πως το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο σε τέτοιο βαθμό ώστε οι γνωσιακές ικανότητες, όπως αυτές μετρώνται με τεστ IQ, θα παραμένουν εξασθενημένες πολλά χρόνια μετά την υποχώρηση της λοίμωξης» επισημαίνει ο Έρικσεν Μπένρος.

«Οι λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο άμεσα, αλλά και μέσω της περιφερικής φλεγμονής. Οι λοιμώξεις είχαν προηγουμένως συνδεθεί τόσο με την κατάθλιψη όσο και με τη σχιζοφρένεια. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες ασθενών με άνοια» ανέφερε.

Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να δείξουν αν το φαινόμενο σχετίζεται με ψυχικά νοσήματα και αν επηρεάζεται από γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου