Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τι συμβαίνει με την Αλβανία και την ΑΟΖ


Ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την στιγμή που μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται οι καταθέσεις προσφορών, η Αλβανία με μία ρηματική διακοίνωση πριν λίγες μέρες προς το Υπουργείο Εξωτερικών αμφισβητεί την οριοθέτηση της ΑΟΖ στα θαλάσσια σύνορά μας. Η Αλβανία ζητά να μην επιτραπεί η έρευνα στο οικόπεδο 1 που θεωρεί ότι καταλαμβάνει μέρος της Αλβανικής υφαλοκρηπίδας. Η κίνηση αυτή της Αλβανίας έρχεται σε συνέχεια μίας παλιότερης ιστορίας τότε που η Ελλάδα έφτασε τόσο κοντά στο να οριοθετήσει για πρώτη φορά ΑΟΖ με μια γειτονική χώρα αλλά κάτι συνέβη την τελευταία στιγμή.

Θα περίμενε κανείς τα πράγματα στο Ιόνιο Πέλαγος να είναι πιο εύκολα. Το Ιόνιο δεν συνορεύει με την Τουρκία, δεν υπάρχει το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και στα ήρεμα νερά του δεν έχει κάνει βόλτες Τουρκικό σεισμικό σκάφος.

    Τον Απρίλιο του 2009 ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και η τότε Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μεταβαίνουν στην Αλβανία. Μετά από 2,5 χρόνια κοπιαστικών διαπραγματεύσεων Ελλάδα και Αλβανία είναι έτοιμες να υπογράψουν την συμφωνία για την ΑΟΖ στην θαλάσσια περιοχή που τις ενώνει. Οι Υπουργοί των Εξωτερικών βάζουν τις υπογραφές και σε μία πανηγυρική εκδήλωση Έλληνας Πρωθυπουργός εκφωνεί για πρώτη φορά λόγο στο Αλβανικό Κοινοβούλιο.

Δύο όμως μήνες μετά τον Ιούνιο του 2009 και ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών έχει παραλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποιούνται εκλογές στην Αλβανία. Το κόμμα του Σαλί Μπερίσα κερδίζει πάλι όμως το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στέλνει την απόφαση για την ΑΟΖ στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα τα πήρε όλα με αυτή την συμφωνία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας την ακυρώνει.

Υπάρχουν τότε σοβαρές ανησυχίες ότι οι Τούρκοι παρενέβησαν στην απόφαση δωροδοκώντας και δικαστές. Η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι η συμφωνία είχε ενοχλήσει την Τουρκία επειδή θα δημιουργούσε προηγούμενο που κάποια στιγμή θα πρέπει να ακολουθηθεί και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο με την Τουρκία.

Παρά την ακύρωση όμως από το Δικαστήριο η συμφωνία τυπικά ισχύει. Όταν πριν έναν χρόνο τον Ιούνιο του 2014 ο τότε Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε παρουσιάσει τον χάρτη των παραχωρήσεων στο Ιόνιο η Αλβανία δεν είχε κάνει καμία δήλωση. Όταν μάλιστα το πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS είχε πραγματοποιήσει για λογαριασμό της Ελλάδας σεισμικά στην περιοχή των θαλασσίων συνόρων, ο άνθρωπος που παρακολουθούσε από το κατάστρωμα του πλοίου την πορεία κοντά στα σύνορα δεν είχε δει σε μία μεγάλη ακτίνα κανένα Αλβανικό λιμενικό ή άλλο πλοίο.

    Το σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας είναι τώρα Κυβέρνηση στην χώρα και ο Έντι Ράμα, που είχε εγείρει το θέμα από παλιά, είναι σήμερα Πρωθυπουργός και έχει κατά καιρούς δείξει την διαφωνία του με την συμφωνία για την ΑΟΖ. Παλιότερα η Αλβανική Κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Ελλάδα και χάρτες με τις χερσαίες παραχωρήσεις κοντά στα Αλβανικά σύνορα.

Στην περιοχή που μέρος της αμφισβητούν οι Αλβανοί βορειοδυτικά της Κέρκυρας έχουν γίνει μάλιστα και τα πιο πυκνά σεισμικά διότι υπάρχουν από παλιά σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου