Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Σκέψου να υπάρχει Θεός


Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, γράφει για τη θρησκεία και για το εμπόριο ελπίδας. Από παπάδες, μοναχούς, μέχρι και πολιτικούς. Και αριστερούς πολιτικούς μάλιστα


Αν όμως το σχήμα περπατήσει, το μαγαζί είναι γεμάτο και βγάζουμε λεφτά, το πρόγραμμα παρατείνεται για κάποιες ακόμα εβδομάδες. Άπαξ και κονομάς δεν είσαι κορόιδο να σταματήσεις. Κάπως έτσι πήγε και η δουλειά με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. Ο χρόνος παραμονής τους στην Αθήνα παρατάθηκε. Αντί να επιστρέψουν δηλαδή στον Άγιο Μάρκο, στο νησάκι απέναντι από τη Βενετία, θα μείνουν για λίγες ακόμα ημέρες στην Αθήνα. Για να έχουν δυνατότητα και οι άλλοι πιστοί, που δεν είχαν προλάβει, μέχρι σήμερα, να προσκυνήσουν.

Θα αναρωτηθεί, ίσως και κάποιος ασεβής, τι λείψανα είναι αυτά;Έχει βεβαιωθεί ότι όντως πρόκειται για τα κόκαλα, ή έστω ό,τι έχει απομείνει από την Αγία Βαρβάρα. Ή μήπως πρόκειται για καμιά "μάκινα", όπως του "τιμίου ξύλου" από τα Ιεροσόλυμα; Που υποτίθεται ότι προέρχεται από τον ξύλινο σταυρό, πάνω στον οποίο σταύρωσαν τον Ιησού Χριστό. Με τόσο τίμιο ξύλο, που κυκλοφορεί εδώ και αιώνες θα έπρεπε να έχει εξαντληθεί η ζούγκλα του Αμαζονίου.

Κανένα πρόβλημα, όμως για τον πιστό. Ο πιστός, πιστεύει αυτό που θέλει να πιστέψει και δεν δίνει σε κανένα λογαριασμό. Μια γκόμενα είναι σαν πατσαβούρα κι εσύ τη βλέπεις σα Θεά. Μια γκόμενα σε κερατώνει, το βλέπουν όλοι, αλλά εσύ επειδή δεν θέλεις να το δεις, δε βλέπεις τίποτα. Θα κωλώσεις να πιστέψεις τα πάντα, όταν πρόκειται για τον Ύψιστο;

Περί του θέματος έχει μιλήσει προ πολλού ο Γιάννης Τσαρούχης: "Η εκκλησία είναι το μοναδικό θέατο, που είναι πάντα γεμάτο, παρά το γεγονός ότι παίζει το ίδιο έργο εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια. Ο άνθρωπος έχεις ακόμα την ανάγκη να πιστεύει κάπου. Ο ποδοσφαιριστής, πριν πατήσει το χορτάρι, κάνει το σταυρό του, για να τον έχει ο Θεός καλά. Για να μη τραυματιστεί. Αυτός, που φοβάται το αεροπλάνο, κάνει το σταυρό του μόλις ξεκινάει για την απογείωση. Αυτός, που δεν του δίνουν καμιά ελπίδα οι γιατροί δε φοβάται το θάνατο, κάνει το σταυρό του και παρακαλάει το Θεό.

Όλα αυτά είναι κατανοητά. Και μη παρεξηγήσιμα. Ο καθείς σκέφτεται και λειτουργεί, ανάλογα με το μυαλό που κουβαλάει. Και τις δυνάμεις και τις αντοχές που έχει μέσα του. Καμιά εικόνα καμιάς Αγίας Βαρβάρας, δεν μπορεί να σώσει κανένα καρκινοπαθή. Μόνο η επιστήμη. Όσες φορές κι αν σταυροκοπηθείς στην απογείωση, ή στην προσγείωση, για το αν θα γίνει η στραβή και φουντάρει το αεροπλάνο, δεν είναι αρμοδιότητα του Θεού. Έχει να κάνει με τη συντήρηση και τον πιλότο.

Θυμάμαι τη μια και μοναδική φορά, που είχα ανέβει στο αποκαλούμενο Άγιον Όρος. Τρεις φίλοι, γιατροί, πιστοί και οι τρεις. Όταν βρεθήκαμε στη μονή του Εφραίμ, στο Βατοπέδι, παρατηρούσα μια από τις βιτρίνες της μπουτίκ. Κομποσκοίνια, χαϊμαλιά, κομπολόγια, εικονίτσες, σταυρουδάκια, μπρελόκ και μέσα σ' όλα και κάτι μπουκαλάκια. Σε κάποια απ' αυτά, υπήρχε η ένδειξη "για αιμορροΐδες". Οπότε ρωτάω το Νίκο, τον παθολόγο, που είναι μάλιστα νευρικός και οξύθυμος: "Τι έχεις να πεις σχετικά με το μπουκαλάκι, για τις αιμορροΐδες"; Τουμπεκής ο Νίκος.

Έτσι πάει. Άλλο η θρησκεία κι άλλο η αγυρτία. Άλλο η πίστη, άλλο το εμπόριο. άλλο το πάω στο άγιον Όρος, να γίνω μοναχός κι άλλο πάω στο Άγιον Όρος να γίνω επιχειρηματίας. Και μάλιστα χωρίς να έχω την εφορία πάνω από το κεφάλι μου. Μπορεί να μην κάνει ο Εφραίμ τον τζίρο, που κάνει ο Τζανής, στο Νάμος στην Ψαρού, αλλά δεν έχει το φόβο του ΣΔΟΕ. Ποιος θα τολμήσει ελέγξει την εκκλησία. Φωτιά θα πέσει να τον κάψει. To άβατον στο Άγιον Όρος δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Ισχύει και για τον ΣΔΟΕ.

Κανένα πρόβλημα με τον πιστό, με τον θρησκευόμενο. Πρόβλημα και τεράστιο, μάλιστα, συνιστά ο έμπρος της θρησκείας. Ο έμπορος της ελπίδας. Πρόβλημα συνιστά η δήθεν αριστερή κυβέρνηση, όταν εξακολουθεί να υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους το άγιον φως. Πρόβλημα συνιστά όταν ο αριστερός υπουργός Υγείας,  Π.Κουρουμπλής, υποδέχεται αυτοπροσώπως τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας στον Άγιο Σάββα. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ανάγκη από γιατρούς και νοσηλευτές. Από ιατρικό εξοπλισμό. Δεν έχουν ανάγκη από λείψανα αγίων.

Η θέση των εικόνων και των λειψάνων είναι στις εκκλησίες. Κι όποιος θέλει, είναι ελεύθερος να πάει να προσκυνήσει. Η εκκλησία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Παπάδες πάνε και κάνουνε αγιασμό σε μπουζουξίδικα. Έχει γίνει κι αυτό στο "κλαμπ 22" με τον Πάνο Κιάμο. Παπάδες, κάπου στα Σπάτα, βάζουνε στη σειρά σε μια μπάρα τα (καινούργια) αυτοκίνητα και κάνουν αγιασμό να μη μη τρακάρουν. Λες και αν σουρώσει αυτός που το οδηγάει κι αρχίζει να τρέχει με 180 θα τον σώσει ο Άγιος Χριστόφορος, προστάτης των οδηγών. Όλα με το αζημίωτο.

Πριν δυο χρόνια, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας, Παντελεήμων, στην Κομοτηνή, κάλεσε στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές να προσευχηθούν. Και τους χάρισε από ένα στιλό, στο οποίο ήταν χαραγμένη η ευλογία "ο Θεός μαζί σου". Τα δικά παιδιά, δηλαδή της δικιάς μας ενορίας, να μπούνε στα πανεπιστήμια και τα άλλα παιδιά να πάνε στο διάολο.

Το να χρησιμοποιούν τις εικόνες, το άγιον φως και τα λείψανα των αγίων, οι παπάδες, είναι στα πλαίσια της δουλειάς τους. Των καθηκόντων τους. Το να χρησιμοποιεί όμως η αριστερή Κυβέρνηση το άγιον φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας (που υποδέχθηκε  με τιμές αρχηγού κράτους) πρός άγραν θρησκευόμενων ψηφοφόρων συνιστά ντροπή.

Ντροπή απέναντι στους ορίτζιναλ Χριστιανούς. Στους φανατικούς, σαν τον Σαμαρά, σαν τον Καμμένο, σαν τον Καρατζαφέρη, που έχουνε επενδύσει στην εκκλησία και πάνε κάθε Κυριακή, μάλιστα, κάνοντας τον σταυρό τους. Για να ψαρέψουν σταυρούς και ψήφους

Αν οι Συριζαίοι που στη βουλή κάνουν πολιτικό όρο, μετά τους αριστερούς και τους πρώην ΠΑΣΟκους πάρουν μαζί τους τους και τους θρησκευόμενους, τι θα μείνει για τους άλλους; Ιδού, λοιπόν, πόσο δίκιο είχε και ο Ιησούς Χριστός όταν μίλαγε για υποκριτές και Φαρισαίους. Σκέψου δηλαδή να υπάρχει Θεός και να βλέπει από κει ψηλά, που είναι, να τον εκπροσωπεί ο Εφραίμ και οι καλύτεροι πιστοί να είναι ο Καρατζαφέρης, ο Μπαλτάκος, ο Καμμένος, ο Ψωμιάδης ο Νομάρχης και εσχάτως οι αριστεροί του Σύριζα, όπως ο Τσίπρας και η Κανέλλη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου