Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Τεστ DNA μέσω iPhone σχεδιάζει η Apple


Η Apple συνεχίζει να έχει μεγαλόπνοα σχέδια και αυτή τη φορά στόχος της είναι να παρέχει στους κατόχους iPhone τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ελέγχους του DNA τους μέσω εφαρμογών που ετοιμάζεται να λανσάρει, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, που επικαλείται πηγές οι οποίες έχουν γνώση επί του θέματος.

Στόχος της είναι να επιτρέψει στον χρήστη να μπορεί να επιδείξει και μοιραστεί πληροφορίες DNA με διαφορετικούς παραλήπτες, περιλαμβανομένων επιστημόνων.

Οι συγκεκριμένες εφαρμογές βασίζονται στο ResearchKit. Πρόκειται για μια πλατφόρμα λογισμικού που η εταιρεία παρουσίασε τον Μάρτιο και βοηθά νοσοκομεία ή επιστήμονες να πραγματοποιούν ιατρικές μελέτες σε iPhone, συλλέγοντας δεδομένα από τους αισθητήρες των συσκευών ή μέσω ερευνών.

Ήδη οι πρώτες πέντε πέντε εφαρμογές- μία εκ των οποίων είναι η mPower, που παρακολουθεί συμπτώματα Πάρκινσον- «κέρδισαν» χιλιάδες συμμετέχοντες μέσα σε πολύ λίγες ημέρες.

«Η Apple λάνσαρε το ResearchKit και είδε φανταστική αντίδραση. Το προφανές επόμενο βήμα είναι η συλλογή DNA» αναφέρει ο Gholson Lyon, γενετιστής στο Cold Spring Harbor Laboratory, ο οποίος δεν εμπλέκεται στις μελέτες.

Στο πλαίσιο δύο μελετών που έχει σχεδιάσει η εταιρεία, δεν πρόκειται να συλλέξει ή να δοκιμάσει άμεσα δείγματα DNA, καθώς αυτό θα γίνει από πανεπιστημιακούς συνεργάτες. Τα δεδομένα που θα προκύψουν θα διατηρούνται στο cloud, αλλά κάποια από τα ευρήματα θα μπορούσαν να εμφανιστούν απευθείας στα iPhones.

Προς το παρόν πάντως, η εταιρεία κρατά άκρα μυστικότητα γύρω από τα σχέδιά της ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο γύρω από το θέμα.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου