Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Θεωρίες συνωμοσίας: Ήταν «παραμυθάκι» των ΗΠΑ η επιδρομή στην οποία σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν;


Θεωρείται μία από τις επιτυχίες του Μπαράκ Ομπάμα. Από την άλλη όμως, οι Αμερικανοί λατρεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας. Μήπως ήταν ψέμα ότι τους είπαν για τις συνθήκες θανάτου του Μπιν Λάντεν.

Αυτές τις αμφιβολίες δημοσιοποίησε ο Σέιμουρ Χερς, ένας από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους ερευνητές-δημοσιογράφους στις ΗΠΑ. Σε ένα νέο άρθρο του, υποστηρίζει πως όλα όσα ακούστηκαν για την εισβολή στο συγκρότημα στο οποίο ζούσε ο Νο1 εχθρός των Αμερικανών, στο Πακιστάν, το 2011, μπορεί να ήταν ένα παραμυθάκι.

Το ρεπορτάζ του προκάλεσε τόσο ενδιαφέρον, που όταν δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η ιστοσελίδα που το φιλοξενούσε κατέρρευσε, όπως αναφέρει το CNN!

Το βασικό επιχείρημα του Χερς στο νέο του ρεπορτάζ είναι ότι σε αντίθεση με το τι υποστήριζε η κυβέρνηση του Ομπάμα όταν έγινε η επιχείριση για τον Μπιν Λάντεν, Αμερικανοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι είχαν πλήρη γνώση για το ότι ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στην πόλη Αμποταμπάντ, συνεργάστηκαν για τη σύλληψή του και στη συνέχεια δημιούργησαν μία τεράστια συγκάλυψη, στην οποία ενέχονται αξιωματούχοι πολλών σε πολλά επίπεδα της κυβέρνησης και των δύο χωρών.

Οι βασικοί ισχυρισμοί στο άρθρο του Χερς βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους ισχυρισμούς ενός ανώτερου αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που έχει αποσυρθεί πλέον και δεν κατονομάζεται.

Ο Χερς υποστηρίζει ότι:


  •     Η επιδρομή της ομάδας SEAL του Πολεμικού Ναυτικού το 2011 στην εγκατάσταση στο Αμπονταμπάντ όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, δεν ήταν μάχη στην οποία οι άνδρες πήγαν σε μία επικίνδυνη και άγνωστο κατάσταση, αλλά κάτι στημένο, καθώς ο στρατός του Πακιστάν κρατούσε τον Μπιν Λάντεν φυλακισμένο εκεί για πέντε χρόνια και απλά τον έδωσαν στη διάθεση των Αμερικανών, που έφτασαν εκεί με ελικόπτερα τη νύχτα της επιδρομής.
  •     Ενας αξιωματούχος της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν, ISI, συνόδευε τους άνδρες της SEAL στην επιδρομή και τους κατηύθυνε μέσα στην εγκατάσταση. Οι μόνοι πυροβολισμοί που έπεσαν εκείνη τη νύχτα ήταν εκείνοι που χρειάστηκαν όταν σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν.
  •     Κάποιος που εμφανίστηκε στην αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ έδωσε την πληροφορία στη CIA ότι ο Μπιν Λάντεν ζούσε σε αυτή την εγκατάσταση στην Αμποταμπάντ και ότι δεν ήταν αλήθεια- παρά τις δηλώσεις πολλών Αμερικανών αξιωματούχων μετά από την επιδρομή- ότι η CIA είχε εντοπίσει έναν από τους ανθρώπους του Μπιν Λάντεν στο κτίριο και υπέθεσε ότι εκεί ζει ο τρομοκράτης.
  •     Η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούσε τη συντήρηση του Μπιν Λάντεν στη συγκεκριμένη εγκατάσταση.
  •     Ενας γιατρός του πακιστανικού στρατού πήρε DNA από τον Μπιν Λάντεν, που απέδειξε ότι είναι στην Αμποταμπάντ, απόδειξη που δόθηκε στις ΗΠΑ και έτσι όλη η υποτιθέμενη αβεβαιότητα- την οποία επικαλέστηκαν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα μετά από την επιδρομή- για το αν πράγματι ζούσε εκεί ο Μπιν Λάντεν, ήταν ένα ψέμα.
  •     Το μεγαλύτερο ψέμα ήταν ότι «Οι δύο ανώτεροι στρατιωτικοί ηγέτες του Πακιστάν δεν ενημερώθηκαν ποτέ» πριν από την επιδρομή των ΗΠΑ στο συγκρότημα που ζούσε ο Μπιν Λάντεν.
  •     Τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσοι και πολλοί από τους κορυφαίους συμβούλους του, καταλήγει ο Χερς, είπαν ψέματα σχεδόν για τα πάντα σε ότι αφορούσε αυτό που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του προέδρου: την έγκριση για την επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν.



Η άλλη πλευρά

Το νέο άρθρο του Χερς προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη. Ανάμεσά τους ο Πίτερ Μπέργκεν, αναλυτής ασφαλείας του CNN, ο οποίος σε άρθρο του αντικρούει τα επιχειρήματα του Χερς.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό ότι έπεσαν μόνο οι πυροβολισμοί με τους οποίους σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν, ο Μπέργκεν ανταπαντά: «Αυτό αγνοεί το γεγονός ότι δύο άνδρες που μετείχαν στην αποστολή έχουν δηλώσει δημόσια ότι σκοτώθηκαν κι άλλοι εκείνο το βράδυ, ανάμεσά τους οι δύο σωματοφύλακες του Μπιν Λάντεν, ένας από τους γιους του και ένας από τους σωματοφύλακες των συζύγων τους».

Ο ίδιος τονίζει ότι ήταν ο μόνος που επισκέφθηκε το συγκρότημα όπου έγινε η περιβόητη επιδρομή, πριν το κατεδαφίσει ο στρατός του Πακιστάν. «Το κτίριο ήταν κατεστραμμένο, με σπασμένα γυαλιά και γεμάτο τρύπες από σφαίρες από την ανταλλαγή πυρών».

Ακόμη, ο Μπέργκεν χαρακτηρίζει γελοίο τον ισχυρισμό ότι η Σαουδική Αραβία πλήρωνε τα έξοδα του Μπιν Λάντεν, σχολιάζοντας ότι βασικός στόχος του τελευταίου ήταν η ανατροπή της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

«Η κοινή λογική λέει ότι αν οι Πακιστανοί κρατούσαν τον Μπιν Λάντεν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το είχε ανακαλύψει, ο ευκολότερος τρόπος δεν θα ήταν να γίνει μία αμερικανική στρατιωτική επιδρομή στο Πακιστάν, αλλά να τον παραδώσουν ήσυχα στους Αμερικανούς», λέει ακόμη ο Μπέργκεν, σημειώνοντας ότι κάτι ανάλογο έχει κάνει το Πακιστάν αρκετές φορές, με άλλους ηγέτες της Αλ Κάιντα.

Κατά την άποψη του Μπέργκεν, δεν θα υπήρχε λόγος να γίνει συγκάλυψη, αν οι Αμερικανοί ανακάλυπταν ότι οι Πακιστανοί κρύβουν τον Μπιν Λάντεν, τονίζοντας ότι εκείνη την εποχή οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ιδιαίτερα καλές, οπότε οι ΗΠΑ δεν είχαν να χάσουν τίποτα αν αποκάλυπταν ότι οι Πακιστανοί προστάτευαν τον Μπιν Λάντεν, σε περίπτωση που αυτό ίσχυε.

Τονίζει ακόμη ότι από τις επικοινωνίες κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων του Πακιστάν, τις οποίες παρακολουθούσαν οι Αμερικανοί το βράδυ της επιδρομής, αποκαλύπτεται ότι οι πρώτοι δεν είχαν ιδέα για την παρουσία του Μπιν Λάντεν στη χώρα τους.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου