Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν, προειδοποιούν Τουρκία και ΝΑΤΟ για τη Μαύρη Θάλασσα


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος



Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση στην Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με επισήμανση της ρωσικής εφημερίδας Pravda, αλλά και της τουρκικής Aydınlık, εξ αιτίας της αυξανόμενης νατοϊκής παρουσίας και της εμπλοκής τουρκικών F-16 με ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες στην πρόσφατη σύνοδο για την Διεθνή Ασφάλεια που έλαβε χώρα στην Μόσχα και στην οποία πήραν μέρος οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και Ιράν, ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Valery Gerasimov, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία γιατί έδωσε άδεια πτήσεων μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αμερικανικών αεροσκαφών στην Μαύρη θάλασσα και κατά μήκος των τουρκικών ακτών, προφανώς για λόγους κατασκοπείας των ρωσικών θέσεων στην περιοχή.

Ο Ρώσος αρχιστράτηγος τόνισε πως η αυξανόμενη παρουσία νατοϊκών δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα κατά παράβαση διεθνών συνθηκών, εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

Όπως υποστήριξε, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Global Hawk έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις στην περιοχή με καθαρά κατασκοπευτικό χαρακτήρα. Ο Valery Gerasimov έδωσε και συγκεκριμένα στοιχεία για την 24ωρη πτήση των μη επανδρωμένων, καλύπτοντας απόσταση 3 χιλιάδων ναυτικών μιλίων, πετώντας σε ύψος 60.000 ποδιών και το κυριότερο όπως δήλωσε με έμφαση, χρησιμοποίησαν την βάση του Ιντζιρλίκ που βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος.

Στην ίδια διάσκεψη αναφέρθηκε η εμπλοκή τουρκικών και ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή και καταγγέλθηκε η Άγκυρα ότι χρησιμοποίει τις βάσεις της Μερτζιφούντας του Πόντου και της Πανόρμου για τις πτήσεις των αεροσκαφών στην Μαύρη θάλασσα (Scramble Kolları), με στόχο να ασκηθεί πίεση στην ρωσική παρουσία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τις ρωσικές καταγγελίες κατά της Τουρκίας υιοθέτησαν και στήριξαν και οι υπουργοί Άμυνας της Κίνας, Ινδίας και Ιράν, γεγονός που έπεσε σαν ηχηρό χαστούκι στην Άγκυρα με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου