Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Χώρες του ΝΑΤΟ αρνούνται να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας εξαιτίας της Τουρκίας


Καθώς η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας συνεχώς κλιμακώνεται, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν την Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε έναν πόλεμο που θα προκληθεί από την τουρκική κυβέρνηση.

Τον Νοέμβριο η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας, ισχυριζόμενη ότι το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε για κάποια δευτερόλεπτα τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Αν και πολλοί φοβήθηκαν ότι εξαιτίας αυτής της τουρκικής προβοκατόρικης ενέργειας θα ακολουθούσε πολεμική απάντηση από τη Ρωσία, η Μόσχα διατήρησε την ψυχραιμία της, αν και επέβαλλε βαρύτατες κυρώσεις στην Τουρκία και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον ψυχροπολεμικές.

Η Τουρκία τώρα φαίνεται ότι επιδιώκει πάλι να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να εισβάλει στη Συρία μαζί με τη Σαουδική Αραβία, για να πολεμήσουν δήθεν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ ο στόχος των δύο σουνιτικών κρατών είναι η ανατροπή του προέδρου Άσαντ και η μετατροπή της Συρίας σε τουρκο-σαουδοαραβικό προτεκτοράτο.

Η Τουρκία νομίζει ότι την «παίρνει» ένας πόλεμος με τη Συρία, ακόμα ίσως και με τη Ρωσία, επειδή ως μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το άρθρο 5 της συνθήκης της Συμμαχίας, εάν ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση όλα τα υπόλοιπα είναι υποχρεωμένα να το συνδράμουν στρατιωτικά.

Ωστόσο, το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ δεν «καλύπτει» και τις προβοκάτσιες των Τούρκων στη Μέση Ανατολή, ούτε και τα όνειρα του Ερντογάν για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για αυτό και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στους Τούρκους ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου να συμμετάσχουν σε έναν πόλεμο που θα προκαλέσει η Τουρκία.

«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να συρθεί σε μια πολεμική κλιμάκωση με τη Ρωσία ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν μιλώντας στο Der Spiegel.

Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι το άρθρο 5 ισχύει μόνο όταν ένα κράτος μέλος δέχεται επίθεση, βρίσκεται δηλαδή σε άμυνα.

Και οι Γερμανοί φαίνεται όμως να συμφωνούν με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

«Δεν πρόκειται να πληρώσουμε το τίμημα ενός πολέμου που θα τον έχουν ξεκινήσει οι Τούρκοι», δήλωσε Γερμανός διπλωματούχος που δεν κατονομάζεται στο ρωσικό Sputnik.

Την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί πάση θυσία ένας πόλεμος μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

«Υπάρχει ο κίνδυνος ενός πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας», είπε σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιόφωνο.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου