Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002

Αυστηρά μέτρα κατά της ανθρώπινης κλωνοποίησης και της τεχνητής γονιμοποίησης στην Ιταλία


Αυστηρά μέτρα με στόχο να εμποδίσει την ανθρώπινη κλωνοποίηση, αλλά και ρυθμίσεις που αλλάζουν τα δεδομένα στο τομέα της τεχνητής γονιμοποίησης έλαβε την Τρίτη το ιταλικό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, με νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε, προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 χρόνια, επιβολή προστίμου ύψους 600.000 ώς 1.000.000 ευρώ, αλλά και οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος για όσους πειραματίζονται με την ανθρώπινη κλωνοποίηση. Οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται «σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο ον με βάση ένα και μόνο κύτταρο».

Παράλληλα, απαγορεύεται η παραγωγή ανθρώπινων εμβρύων για ερευνητικούς και πειραματικούς σκοπούς ή για σκοπούς που δεν σχετίζονται με τη γονιμοποίηση, καθώς και τα πειράματα σε ανθρώπινα έμβρυα, εκτός αν ο στόχος είναι καθαρά θεραπευτικός.

Όσον αφορά στην τεχνητή γονιμοποίηση, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων που δεν προέρχονται από το ζευγάρι που καταφεύγει στη μέθοδο αυτή και το οποίο, πλέον, θα πρέπει να αποτελείται από άτομα ενήλικα, διαφορετικού φύλου και γόνιμης ηλικίας.

Η τελευταία αυτή διατύπωση δεσμεύει τις γυναίκες εκείνες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση.

Οι γιατροί που θα εφαρμόζουν τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης σε άτομα τα οποία δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις θα καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο από 200.000 μέχρι 400.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, ο καθηγητής Σεβερίνο Αντινόρι δήλωσε: «Το Κοινοβούλιο απαγορεύει την κλωνοποίηση με βάση ένα και μόνο κύτταρο. Εγώ χρησιμοποιώ δύο και μπορώ επομένως να εργάζομαι. Το Κοινοβούλιο δείχνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα από την επιστήμη, αλλά επιμένει να συντάσσει νόμους στο ύψος των οποίων δεν μπορεί να σταθεί. Έτσι, μπορώ να συνεχίσω να εργάζομαι χωρίς να διακινδυνεύσω ούτε με μία ημέρα στη φυλακή».

Το νομοσχέδιο, που θα πρέπει να συζητηθεί και από τη Γερουσία, χαρακτηρίστηκε οπισθοδρομικό από την αριστερή αντιπολίτευση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου