Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2003

Εξερράγη το διαστημόπλοιο Columbia λίγα λεπτά πριν από την προσγείωσή του


Το δεύτερο σημαντικότερο δυστύχημα στην ιστορία της NASA σημειώθηκε το Σάββατο, όταν το διαστημόπλοιο Columbia εξερράγη πάνω από το Τέξας λίγα λεπτά πριν προσγειωθεί στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, παρασέρνοντας στο θάνατο επτά αστροναύτες.

Αν και τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, εξηγώντας ότι το μεγάλο ύψος στο οποίο ίπτατο το διαστημόπλοιο (207.000) πόδια καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την κατάρριψή του.

Η NASA ανακοίνωσε ότι έχασε κάθε επαφή με το Columbia στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ η προσγείωσή του στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ ήταν προγραμματισμένη για τις 16:16. Αμέσως, οι Αρχές ασφαλείας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και σωστικά συνεργεία άρχισαν να πραγματοποιούν έρευνες στις περιοχές Ντάλας και Φορτ Γουόρθ.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μία ισχυρή έκρηξη και εκτυφλωτική λάμψη που είδαν στον ουρανό, ενώ, λίγο αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε πως συντρίμμια του διαστημοπλοίου εντοπίστηκαν στην περιοχή. Η ελπίδα για τους επτά αστροναύτες που επέβαιναν στο Columbia έσβησε...


«Τραγική ημέρα»
Πράγματι, λίγο αργότερα, η NASA ανακοίνωσε πως και τα επτά μέλη του πληρώματος έχουν σκοτωθεί. «Δεν φαίνεται ότι υπάρχουν επιζώντες» δήλωσε ο αξιωματούχος της NASA, Μπιλ Ρίντι, την ώρα που οι αμερικανικές σημαίες στα κέντρα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας κυμάτιζαν μεσίστια.

«Η απώλεια αυτού του γενναίου πληρώματος είναι κάτι που δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ποτέ. Σήμερα, είναι πραγματικά μία τραγική ημέρα» ανέφερε ο επικεφαλής της NASA, Σον ΟΚιφ.

Στο Columbia επέβαινε ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης, σμήναρχος Ιλάν Ραμόν. Η παρουσία του είχε οδηγήσει τη ΝΑSA στο να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας τόσο κατά την απογείωση όσο και κατά την προσγείωση του Columbia, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το διαστημόπλοιο θα μπορούσε να γίνει στόχος τρομοκρατικής ενέργειας.


«Το έθνος πενθεί»

«Το Columbia χάθηκε. Δεν υπάρχουν επιζώντες. Ολόκληρο το έθνος μας πενθεί» δήλωσε, εμφανώς συντετριμμένος, στο διάγγελμα του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Ο.Μπους.

«Ο σκοπός για τον οποίον πέθαναν δεν θα σταματήσει να υπάρχει. Το ταξίδι μας στο Διάστημα θα συνεχιστεί» προσέθεσε ο Μπους, επισημαίνοντας ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τη διακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος.

Στη συνέχεια, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, προς τον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πρώτου Ισραηλινού αστροναύτη. Από την πλευρά του ο Σαρόν εξέφρασε και εκείνος τα συλλυπητήριά του στον Μπους και τόνισε πως «σε στιγμές σαν κι αυτές οι καρδιές Αμερικανών και Ισραηλινών χτυπούν σαν μία».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου