Τρίτη, 18 Μαρτίου 2003

Εκατόν πενήντα «ενδιαφέροντα» σήματα τραβούν την προσοχή του Ινστιτούτου Seti


Μία πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από την εφαρμογή του Seti@home θα ρίξουν οι επιστήμονες τις επόμενες ημέρες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε 150 σήματα, στα οποία ενδέχεται να «κρύβονται» τελικά οι εξωγήινοι.

Όπως μετέδωσε το BBC, οι επιστήμονες θα μελετήσουν και πάλι τα σήματα αυτά με τη χρήση του τηλεσκοπίου Αρεσίμπο, το οποίο βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο ο Ντέιβιντ Αντερσον, διευθυντής του προγράμματος του Ινστιτούτου Seti εξήγησε: «Έχουμε πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση γνωστή ως Stellar Countdown. Καταφέραμε να αποκλείσουμε τα δεδομένα που προέρχονταν από τυχαίους θορύβους ή ραδιοφωνικές παρεμβολές και είμαστε πραγματικά περίεργοι να δούμε τι θα προκύψει από τα δεδομένα που απέμειναν.»

Από την έναρξη του προγράμματος Seti@home, τον Μάιο του 1999, το εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια έχει αξιολογήσει 63 εκατομμύρια μονάδες εργασίας, ενώ 202 εκατομμύρια έχουν αναλυθεί από τους εξωτερικούς συνεργάτες σε όλο τον κόσμο μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

Όσο για τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέχθηκαν τα 150 σήματα, αυτά είχαν να κάνουν με τη συχνότητα επανάληψής τους, την έντασή τους, το πόσο κοντά βρίσκονται σε γνωστά αστέρια, το είδος του αστεριού και η παρουσία γνωστών πλανητών.

Πάντως, οι πιθανότητες να εντοπιστεί τελικά εξωγήινο σήμα είναι μικρότερες από 1%. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οπότε και άρχισαν οι σχετικές προσπάθειες, δεν προέκυψε τίποτα.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι στα επόμενα 100 χρόνια θα ανακαλύψουμε εξωγήινους πολιτισμούς. Ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί τώρα, είμαι αισιόδοξος δεδομένου ότι οι ικανότητές μας διπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο» σχολίασε ο Νταν Βερτχάιμερ, επικεφαλής της νέας φάσης των ερευνών.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου