Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2003

Χωρίς αποτέλεσμα η μελέτη των πλέον «ύποπτων» για παρουσία εξωγήινης ευφυίας σημάτων


Χωρίς κανένα αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η μελέτη των 150 σημάτων, στα οποία οι επιστήμονες πίστευαν ότι «κρύβονται» εξωγήινοι. Η εξέταση τους έγινε με την εφαρμογή του προγράμματος του SETI και τη χρήση του τηλεσκόπιου Αρεσίμπο, στο Πουέρτο Ρίκο.

Από την έναρξη του προγράμματος του Seti@home, τον Μάιο του 1999, το εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια έχει αξιολογήσει 63 εκατομμύρια μονάδες εργασίας, ενώ 202 εκατομμύρια έχουν αναλυθεί από τους εξωτερικούς συνεργάτες σε όλο τον κόσμο μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

Τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέχθηκαν τα 150 σήματα είχαν να κάνουν με τη συχνότητα επανάληψής τους, την έντασή τους, το πόσο κοντά βρίσκονται σε γνωστά αστέρια, το είδος του αστεριού και η παρουσία γνωστών πλανητών

«Οι πιθανότητες ήταν μάλλον ελάχιστες, ωστόσο, οι ερευνητές θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα ανακαλύψουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός εξωγήινου πολιτισμού» δήλωσε στο BBC η Σούζαν Λέντροθ του Planetary Society της Καλιφόρνια.

Από την πλευρά του ο Μπρους Μπετς μίλησε για το πόσο επίπονη διαδικασία ήταν η αξιολόγηση των εκατομμυρίων σημάτων έως ότου καταλήξουν στα επίμαχα 150.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βοήθησαν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν θα σταλούν και πάλι στους εθελοντές του SETI για περισσότερη βοήθεια σε αυτό το πρώτο αλλά ιδιαίτερα αποφασιστικό στάδιο στη συνεχιζόμενη προσπάθειά μας για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.»

Πάντως, οι πιθανότητες να εντοπιστεί τελικά εξωγήινο σήμα είναι μικρότερες από 1%. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οπότε και άρχισαν οι σχετικές προσπάθειες, δεν προέκυψε τίποτα.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου