Τρίτη 20 Μαΐου 2003

Αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση Ζαβού για τη δημιουργία ανθρώπινου εμβρυϊκού κλώνου


Την ανακοίνωση του γενετιστή Παναγιώτη Ζαβού περί επικείμενης εμφύτευσης κλωνοποιημένου εμβρύου στη μήτρα νεαρής γυναίκας καταδικάζει σφόδρα η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής της Κύπρου. «Πουθενά στη Βίβλο δεν λέει Ου κλωνοποιήσεις» σχολιάζει από πλευράς του ο αμφιλεγόμενος γενετιστής.

Ο Κύπριος επιστήμονας ήλθε και πάλι να ταράξει τα νερά ανακοινώνοντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη δημιουργία κλωνοποιημένου εμβρύου για αναπαραγωγικούς σκοπούς. Βάσει των όσων ανέφερε, εντός των επόμενων εβδομάδων ομάδα εμβρυολόγων θα προχωρήσει στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα 23χρονης.

«Είμαι πολύ ευτυχής να ανακοινώσω σε όλους, ότι πρόσφατα δημιουργήσαμε το πρώτο κλωνοποιημένο έμβρυο για σκοπούς αναπαραγωγής» δήλωσε από τη Λεμεσό ο πρώην συνεργάτης του Σ.Αντινόρι. «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με την 25χρονη εμπειρία μου στην τεχνητή γονιμοποίηση, μπορώ να πω ότι αυτό το έμβρυο είναι φυσιολογικό, υγιές και κινείται, αλλά αποφασίσαμε να το παγώσουμε» συμπλήρωσε.

Ο ανθρώπινος κλώνος που θα γεννηθεί (;) θα είναι, δε, κοριτσάκι, αποκάλυψε επίσης ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας, δίχως όμως να δώσει πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και την ακριβή ημερομηνία τόσο της επικείμενης εμφύτευσης του εμβρύου, όσο και του τοκετού.

Όσον αφορά στην ηθική πτυχή του εγχειρήματος, ο Π.Ζαβός υποστήριξε ότι το ζήτημα είναι υποκειμενικό, σημειώνοντας ότι κάποιος μπορεί να επιλέξει να μην κλωνοποιηθεί εάν η ηθική του το απαγορεύει. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται ότι με τον ανθρώπινο κλωνισμό επεμβαίνει στο έργο του Θεού, ο ίδιος απάντησε: «Πουθενά στη Βίβλο δεν λέει Ου κλωνοποιήσεις. Λέει Ου φονεύσεις και μην κάνεις αυτό ή το άλλο, αλλά ο Θεός δεν είπε Μην κλωνοποιηθείτε. Λέει Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε, αλλά δεν λέει πως να το κάνετε».

Με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του Π.Ζαβού, η Επιτροπή Βιοηθικής της Κύπρου υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι ο ανθρώπινος κλωνισμός απαγορεύεται στην Κυπριακή Δημοκρατία και συμπληρώνει πως βάσει του νόμου πράξεις ή παραλείψεις από οποιονδήποτε που έχουν ως συνέπεια τον ανθρώπινο κλωνισμό αποτελούν αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε ετών, χρηματική ποινή 10 χιλιάδων λιρών ή συνδυασμό των δύο ποινών.

Στόχος της απαγόρευσης, τονίζεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, είναι η προστασία της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας όλων των ανθρώπινων όντων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου