Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2003

Επιστήμονες θα εξετάσουν την προέλευση των επιθανάτιων οραμάτων


Σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουν αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ασθενών ότι είχαν εξωσωματικές εμπειρίες όταν βρέθηκαν στο χείλος του θανάτου, Βρετανοί επιστήμονες οργανώνουν ένα πείραμα με τη συμμετοχή των μονάδων ανάνηψης σε 25 νοσοκομεία.

Ο Δρ Πίτερ Φένγουικ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Λονδίνου θα παίρνει συνεντεύξεις από ασθενείς που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, για να διαπιστώσει αν το φαινόμενο είναι απλώς ένα κατασκεύσμα του εγκεφάλου, ή αν πράγματι ορισμένοι από αυτούς «βγήκαν» από το σώμα τους και μπόρεσαν να παρατηρήσουν το χώρο γύρω τους από ψηλά.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο ερευνητής θα τοποθετήσει ειδικές εικόνες και αντικείμενα στο χώρο των μονάδων και θα ρωτά τους ασθενείς που επέζησαν αν τα πρόσεξαν.

«Αν τα προσέχουν ενώ ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί, ενισχύεται η υπόθεση ότι το μυαλό διαχωρίζεται από τον εγκέφαλο» δήλωσε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Επιστημών της Βρετανικής Εταιρίας για την Προώθηση της Επιστήμης στο Μάντσεστερ.

Ο Δρ Φένγουικ δέχεται, πάντως, ότι αν κανείς δεν παρατηρήσει τα αντικείμενα, η θεωρία καταρρίπτεται. «Θα σημαίνει ότι κάποιος μηχανισμός στον εγκέφαλο δημιουργεί αυτά τα σενάρια» σχολιάζει.

«Στην πορεία ενός έτους ελπίζουμε ότι θα έχουμε 100 άτομα που βγαίνουν από τα σώματά τους» ελπίζει ο Φένγουικ, ο οποίος ειδικεύεται στις επιθανάτιες εμπειρίες.

Αν και υπάρχουν πολλές ανεκδοτολογικές μαρτυρίες για το φαινόμενο, πειραματικά δεδομένα δεν υπάρχουν έως σήμερα.

Μία από τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί είναι ότι οι εξωσωματικές εμπειρίες είναι μια παραίσθηση που οφείλεται στην ελλιπή οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Όπως αναφέρει το BBC, Ελβετοί ερευνητές είχαν προκαλέσει κατά λάθος εξωσωματικές εμπειρίες σε μια ασθενή με επιληψία, όταν διέγειραν με ηλεκτρόδια τη γωνιώδη έλικα του δεξιού εγκεφαλικού ημισφαιρίου της.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου