Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2003

Το Σύμπαν ίσως δημιουργήθηκε μέσα σε μια μαύρη τρύπα


Ολόκληρο το σύμπαν ίσως βρίσκεται ακόμα στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας όπου και γεννήθηκε, υποστηρίζουν δύο Αμερικανοί μαθηματικοί.

Ο Μλέικ Τέμπλ και τον Τζόελ Σμόλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι θεωρητικά δυνατόν το Σύμπαν να προήλθε από μια λευκή τρύπα που εξερράγη στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας. Οι λευκές τρύπες είναι το αντίθετο των μαύρων -αντί να απορροφούν ύλη την εκπέμπουν.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου, το ωστικό κύμα από την έκρηξη επεκτείνεται σε άπειρο χώρο, χωρίς όμως να έχει ξεπεράσει ακόμα το όριο της μαύρης τρύπας. Η συνολική ποσότητα ύλης στο Σύμπαν, σύμφωνα με το νέο μοντέλο, είναι πεπερασμένη.

Τελικά, το Σύμπαν θα αναδυθεί από τη μαύρη τρύπα σαν υπερκαινοφανής αστέρας (σούπερ νόβα) τεράστιας κλίμακας.

«Είναι ένα μαθηματικώς ευλογοφανές μοντέλο που τελειοποιεί το καθιερωμένο μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης» σχολιάζει ο καθηγητής Τεμπλ.

Στο κοσμολογικό μοντέλο που έχει επικρατήσει, το Σύμπαν γεννήθηκε με τη Μεγάλη Έκρηξη πριν από 13 έως 15 δισ. χρόνια και περιέχει άπειρη ύλη. Έκτοτε επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, καταλαμβάνοντας άπειρο χώρο.

Η νέα θεωρία βρίσκεται σε συμφωνία με τις εξισώσεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας που περιγράφουν τις μαύρες τρύπες. Το ερώτημα που τώρα προκύπτει είναι από πού προήλθε η ύλυ του Σύμπαντος. Οι ερευνητές εικάζουν ότι από τη λευκή τρύπα εξέρχεται η ύλη που απορροφήθηκε από μια μαύρη τρύπα.

«Είναι φυσικό να διερωτώμαστε αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη μάζα που εξαφανίζεται σε μαύρες τρύπες και στη μάζα που εξέρχεται από λευκές τρύπες» γράφουν οι μαθηματικοί στο έγκριτο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου