Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004

«Μεταμόρφωση» της NASA με στόχο τη Σελήνη και τον Αρη υποσχέθηκε ο διοικητής της


Μόλις μια εβδομάδα αφότου η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή ζήτηση την αναμόρφωση της NASA, ο διοικητής της υπηρεσίας Σον Ο΄Κιφ προανήγγειλε μια «μεταμόρφωση» που θα επιταχύνει την επιστροφή στη Σελήνη και το σχεδιασμό επανδρωμένης αποστολής στον Αρη.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Ο΄Κιφ δήλωσε ότι οι διαχειριστικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις θα είναι εμφανείς σε διάστημα έξι μηνών. Αφορούν, μεταξύ άλλων, την καλύτερη διασύνδεση και συνεργασία των δέκα κέντρων που διατηρεί η NASA σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ.

Η NASA σκοπεύει να ξαναρχίσει τον Μάρτιο του 2005 τις αποστολές διαστημικών λεωφορείων, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα μετά την καταστροφή του Columbia πέρυσι το Φεβρουάριο. Η υπηρεσία έχει επίσης δεσμευτεί για επιχειρήσεις στον υπό κατακευή Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η αναμόρφωση «είναι ένα έργο σε εξέλιξη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ο διοικητής. «Οποιαδήποτε μεταμόρφωση είναι εξελικτική. Αν είναι επαναστατική και σπασμωδική, συνήθως δεν δουλεύει» συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση της NASA έρχεται λίγες ημέρες αφότου η επιτροπή «Από τη Σελήνη στον Αρη», που συγκρότησε τον περασμένο Ιανουάριο ο Τζ.Μπους, εξέδωσε την έκθεσή της.




Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

Η έκθεση καταλήγει ότι η NASA στη σημερινή της μορφή είναι ένα «κατάλοιπο της εποχής του Apollo», με ανεπαρκή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σκάφος, με την ονομασία SpaceShipOne, πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση έξω από την ατμόσφαιρα, με κόστος που εκτιμάται στα 20 εκατ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι μηδαμινό σε σχέση με τους προϋπολογισμούς για τις αποστολές της NASA -κάθε εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου στοιχίζει πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Όταν δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ο΄Κιφ σχετικά, απάντησε ότι η NASA πρέπει να ακολουθεί πρωτόκολλα ελέγχου και ασφάλειας που δεν εφαρμόστηκαν στην περίπτωση του SpaceShipOne.

Υποσχέθηκε πάντως ότι στο μέλλον η NASA θα αξιοποιεί καλύτερα το ταλέντο και την τεχνογνωσία ιδιωτών, όπως ο διάσημος αεροναυπηγός Μπερτ Ρατάν που σχεδίασε το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο.

Η NASA σκοπεύει να ξαναστείλει ανθρώπους στη Σελήνη το 2015, ενώ επανδρωμένη αποστολή στον Αρη δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2025.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου