Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004

Κι άλλες ενδείξεις νερού που εξατμίστηκε βρήκε σε λόφους του Αρη το Spirit της NASA


Ο ρομποτικός γεωλόγος Spirit της NASA εντόπισε πετρώματα που επιβεβαιώνουν ότι ο Αρης ήταν κάποτε υγρός, ενώ το δίδυμό του Opportunity μελετά τους αμμόλοφους στο εσωτερικό ενός κρατήρα σε μέγεθος σταδίου.

Τα δύο αυτόνομα οχήματα προσεδαφίστηκαν στον πλανήτη τον Ιανουάριο και μέχρι τον Μάρτιο το Opportunity είχε ανακαλύψει ότι στην Ισημερινή Πεδιάδα του Αρη υπήρχε κάποτε μια ρηχή, αλμυρή θάλασσα.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι το Spirit εντόπισε νέες ενδείξεις νερού σε έναν λόφο που υψώνεται 30 μέτρα πάνω τη λεκάνη του Κρατήρα Γκούσεβ. Η περιόχή έχει βαπτιστεί «Λόφοι Κολούμπια».

Ένα τμήμα του βραχώδους υποστρώματος στο λόφο, με την ονομασία Κλόβις, περιέχει ενώσεις του θείου, του χλωρίου και του βρωμίου οι οποίες πιθανότατα δημιουργήθηκαν παρουσία νερού.

«Εδώ βρήκαμε μια πιο πλήρη, βαθιά μεταβολή [των πετρωμάτων], που υποδεικνύει πολύ περισσότερο νερό» ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος των ρομπότ Στιβ Σκάιερς.

«Μέχρι στιγμής έχουμε συναρπαστικές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ο βράχος Κλόβις είχε αλληλεπιδράσει με νερό. Πρέπει να διαπιστώσουμε αν [το νερό] ήταν ψυχρό ή θερμό, υγρό ή ατμός».

Το Spirit έχει διανύσει συνολικά περίπου τρία χιλιόμετρα από το σημείο προσεδάφισης στον Κρατήρα Γκούσεβ του βόρειου ημισφαίριου.

Σχεδόν στον αντίποδα του πλανήτη, το Opportunity συνεχίζει στο μεταξύ την περιήγησή του ανάμεσα στους αμμόλοφους στο εσωτερικό του Κρατήρα Εντιούρανς.

To εξάτροχο ρομπότ δεν θα μπορέσει πάντως να αναρριχηθεί στους αμμόλοφους. «Κατασκευάσαμε ένα θαυμάσιο όχημα, όχι ένα μπιτς-μπάγκι» αστειεύτηκε ο Σκάιερς.

Τα δίδυμα οχήματα έχουν επιβιώσει στο αφιλόξενο περιβάλλον του Αρη περίπου το διπλάσιο των 90 ημερών που θα κρατούσε η αρχική τους αποστολή.

Συνεχίζουν να εργάζονται απρόσκοπτα, αν και έχουν παρουσιάσει μικρά μηχανικά προβλήματα. Ένας από τους τροχούς του Spirit δεν λειτουργεί και το τρυπάνι του Opportunity μπλόκαρε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου