Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005

Η κυβέρνηση Μπους «θα θυσιάσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble»


Το μέλλον του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble φαίνεται αβέβαιο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να αρνηθεί τα απαραίτητα κονδύλια για την επισκευή του σε τροχιά, αναφέρουν το Σαββατοκύριακο αμερικανικά μέσα.

Η Washington Post και το Space.com αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν σκοπεύει να συμπεριλάβει το κόστος της αποστολής στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2006, ο οποίος δημοσιοποιείται στις 7 Φεβρουαρίου. Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την ειδηση στο Reuters.

Το Hubble αναμένεται να σταματήσει οριστικά τη λειτουργία του κάποια στιγμή μετά το 2006 αν δεν αντικατασταθούν ύντομα οι μπαταρίες και τα χαλασμένα γυροσκόπιά του.

Η προγραμματισμένη συντήρησή του είχε ακυρωθεί το 2003 λόγω της τραγωδίας του διαστημικού λεωφορείου Columbia. H NASA είχε δεχθεί πέρυσι να επισκευάσει το τροχιακό παρατηρητήριο με ρομπότ, έπειτα από πιέσεις της αμερικανικής αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Το ενδεχόμενο επισκευής από αστροναύτες αποκλείστηκε για λόγους ασφάλειας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters εκτίμησε το κόστος της ρομποτικής αποστολής στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με μια μελέτη σκοπιμότητας η πιθανότητα αποτυχίας είναι 80%.

«Το Hubble διανύει τον 14ο χρόνο μιας αποστολής 15 ετών. Το να προσπαθήσουμε να στείλουμε μια ρομποτική αποστολή για να παρατείνουμε αυτό το διάστημα θα ήταν ένα στοίχημα δύο δισ. δολαρίων με χρήματα των φορολογούμενων τη στιγμή που υπάρχει 80% πιθανότητα αποτυχίας» είπε.

Ο Στιβ Μπέκγουιθ, επικεφαλής του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου, το οποίο διαχειρίζεται το Hubble, δήλωσε πως αδυνατεί να καταλάβει γιατί η NASA δεν δέχεται να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή, τη στιγμή που προγραμματίζει 25 με 30 εκτοξεύσεις πριν από τον παροπλισμό του διαστημικού λεωγορείου, με σκοπό τη συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Τo Hubble είναι σήμερα ένα αναντικατάστατο επιστημονικό όργανο. Από την εκτόξευσή του το 1990, το διαστημικό τηλεσκόπιο μεταξύ άλλων συνέλεξε στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, εκτίμησε την ηλικία του Γαλαξία μας στα 13 με 14 δισεκατομμύρια χρόνια, και προσέφερε τις πρώτες άμεσες ενδείξεις για την ύπαρξη των μελανών οπών.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου