Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2005

Το σχέδιο του OHE για τους αναπτυξιακούς στόχους της Χιλιετίας


Του Τζεφρεϊ Σαξ


Η αρχή του νέου έτους προσφέρεται για τη λήψη αποφάσεων, και οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε φέτος είναι προφανείς. Οταν ξεκινούσε η χιλιετία, οι ηγέτες του κόσμου υποσχέθηκαν να επιδιώξουν την ειρήνη, το τέλος της φτώχειας και ένα καθαρότερο περιβάλλον. Εκτοτε, ο κόσμος αντιμετώπισε αναρίθμητες πράξεις βίας, τρομοκρατία, πείνα και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Το 2005 μπορούμε να αρχίσουμε να αλλάζουμε πορεία. Το πρόβλημα δεν είναι ότι μας λείπουν οι λύσεις, αλλά ότι δεν συνεργαζόμαστε παγκοσμίως για να εφαρμόσουμε αυτές τις λύσεις.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, μου έκανε την τιμή να με ορίσει ειδικό εισηγητή για τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας, και να μου ζητήσει να διευθύνω μιαν ομάδα πανεπιστημιακών και ειδικών στην ανάπτυξη για να προσδιορίσουμε τα πρακτικά μέτρα που απαιτούνται ώστε να επιτύχουμε τους στόχους στην προθεσμία του 2015. Η πρωτοβουλία αυτή, γνωστή ως Σχέδιο Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών, θα ολοκληρωθεί με μιαν έκθεση που θα υποβληθεί στον γενικό γραμματέα Ανάν στις 17 Ιανουαρίου.

Η μελέτη μας Investing iDevelopment: A Practical Plato Achieve the Millenium Development Goals (Επένδυση στην ανάπτυξη: ένα πρακτικό σχέδιο για να πετύχουμε τους αναπτυξιακούς στόχους της Χιλιετίας) θα είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλους τους ανθρώπους στην ιστοσελίδα www.unmilleniumproject.org.

Αυτό που μάθαμε συνοψίζεται εύκολα. Για όλα τα μεγάλα προβλήματα -πείνα, αναλφαβητισμός, υποσιτισμός, ελονοσία, έιτζ, ξηρασία κ.λπ.- υπάρχουν πρακτικές λύσεις, αποδεδειγμένες και εφικτές. Οι απαιτούμενες επενδύσεις, με τη σειρά τους, θα ενίσχυαν τον ιδιωτικό τομέα και την οικονομική μεγέθυνση.

Προϋποθέτουν όμως μια παγκόσμια συμμαχία μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών χωρών του πλανήτη. Οι ΗΠΑ δαπανούν σήμερα περίπου 450 δισεκατομμύρια δολάρια για το στρατό τους, αλλά λιγότερα από 15 δισ. για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να αντιπαλέψουν τις ασθένειες, να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους και να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Πρόκειται για σφάλμα, γιατί οι στρατιωτικές μέθοδοι από μόνες τους δεν μπορούν να καταστήσουν τις ΗΠΑ μέρος ασφαλές. Η Γερμανία, η Ιαπωνία και άλλες πλούσιες χώρες κάνουν επίσης πολύ λιγότερα απ' όσα θα όφειλαν, και πολύ λιγότερα απ' όσα έχουν υποσχεθεί στις φτωχές χώρες. Το 2002, όλες οι χώρες χορηγοί είχαν δεσμευθεί «να καταβάλουν συγκεκριμένες προσπάθειες» για να διαθέτουν το 0,7% του εθνικού τους εισοδήματος σε αναπτυξιακή βοήθεια για τις φτωχές χώρες. Η Γερμανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, παραμένουν κάτω από τη δέσμευση αυτή.

 

Δράσεις δεκαετίας
Το 2005 θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες ώστε οι πολίτες όλου του κόσμου να επιμείνουν στους ηγέτες τους να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για τη χιλιετία. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσής μας αυτόν τον Ιανουάριο, ο γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν θα παρουσιάσει την άνοιξη μιαν έκθεση που θα προσδιορίζει ποια πρακτικά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν φέτος. Την ίδια εποχή περίπου, μια σημαντική επιτροπή για την Αφρική θα υποβάλει τη δική της έκθεση στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Κατόπιν, τον Ιούνιο, το Λονδίνο θα φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής του G-8. Τον Σεπτέμβριο οι ηγέτες του κόσμου θα συνέλθουν στα Ηνωμένα Εθνη για να αποφασίσουν ποιες δράσεις θα αναλάβουν την επόμενη δεκαετία.

Συχνά οι πλούσιες και ισχυρές χώρες διακηρύσσουν την ηγεσία τους στον κόσμο. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι βοηθούν τον κόσμο να παλέψει ενάντια στη φτώχεια, εντούτοις ξοδεύουν τα χρήματα σε όπλα. Η Γερμανία και η Ιαπωνία διεκδικούν από μία μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά καμία από τις δύο δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Οι φτωχότερες χώρες διερωτώνται γιατί να ψηφίσουν υπέρ του να είναι η Γερμανία και η Ιαπωνία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όταν δεν είναι ικανές να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους.

 

Εκπλήρωση υποσχέσεων

Τίποτα δεν θα ήταν συνετότερο για τις πλούσιες χώρες από το να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στους φτωχούς λαούς του κόσμου, τους πεινασμένους και τους χτυπημένους από αρρώστιες. Εδώ ξεκινά το μονοπάτι προς μιαν ειρήνη με διάρκεια.

Το 2005 είναι το έτος όπου τα λόγια μπορούν να γίνουν πράξη, όπου ο κόσμος μπορεί να αρχίσει να υλοποιεί τις ελπίδες του για τη νέα χιλιετία. Ας κάνουμε τους ηγέτες μας να συνειδητοποιήσουν ότι θέλουμε να μοιραστούμε την ειρήνη και την ευημερία. Ας αγωνισθούμε ώστε οι πλούσιοι και οι ισχυροί να πάρουν πραγματικά μέτρα για να βοηθήσουν τους φτωχούς, τους αδυνάτους και εκείνους που υποφέρουν.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου