Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004

Το χαμένο νερό του Αρη κορυφαία επιστημονική ανακάλυψη του 2004


Οι χαμένες θάλασσες του Αρη, α άνθρωπος-νάνος Homo florensiensis, η κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων και η χρησιμότητα του λεγόμενου «άχρηστου DNA» περιλαμβάνονται στη λίστα με τα δέκα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2004 όπως τα δημοσιεύει στο τέλος της χρονιάς το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό Science.

Για τη συντακτική ομάδα του περιοδικού, η ανακάλυψη των δίδυμων ρομπότ της NASA ότι ο Αρης διέθετε κάποτε άφθονο αλμυρό νερό ήταν αναμφισβήτητα η σημαντικότερη εξέλιξη της χρονιάς που πέρασε. Η πρώτη θέση «δεν μας έφερε πονοκέφαλο» σχολίασε ο Ντόναλντ Κένεντι, αρχισυντάκτης του Science.

Τα τροχοφόρα ρομπότ Opportunity και Spirit προσεδαφίστηκαν στον Αρη στις αρχές Ιανουαρίου και τρεις μήνες αργότερα ανακάλυψαν γεωλογικά χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν ότι ο πλανήτης διέθετε κάποτε αλμυρό όξινο νερό σε μεγάλες ποσότητες.

«Αψυχα τροχοφόρα κουτιά με έναν βραχίονα περιπλανήθηκαν σε έναν άλλο πλανήτη στο Σύμπαν και πέτυχαν κάτι που κανένας άνθρωπος δεν είχε φανταστεί. Ανακάλυψαν έναν άλλο τόπο στο Σύμπαν, όπου μπορεί κάποτε να υπήρξε ζωή» γράφει το Science.

Για τη δεύτερη θέση του Top-10 η συντακτική ομάδα του περιοδικού επέλεξε την ανακάλυψη του Homo florensiensis, ενός στενού συγγενή του ανθρώπου που ζούσε στην Ινδονησία μέχρι πριν από 13.000 χρόνια.

Τα οστά που ανακαλύφθηκαν στην απομονωμένη νήσο Φλόρες συνεπήρε τους ανθρωπολόγους, παραμένει όμως αμφιλεγόμενο, γράφει στο εντιτόριαλ του τεύχους ο Ντόναλντ Κένεντι. «Το μοναδικό κρανίο και τα σχετιζόμενα λείψανα υποβάλλονται σε νέες εξετάσεις. Θα δούμε πώς θα εκτυλιχθεί η ιστορία» γράφει ο Κένεντι.



Στις υπόλοιπες οκτώ θέσεις:

Έμβρυα-κλώνοι: Τον περασμένο Φεβρουάριο Νοτιοκορεάτες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν μέσω κλωνοποίησης βιώσιμα ανθρώπινα έμβρυα. Πρόκειται για την πρώτη δημοσιευεμένη έρευνα του είδους, η οποία απέδειξε ότι η τεχνολογία κλωνοποίησης μπορεί να εφαρμοστεί στον άνθρωπο για την απομόνωση βλαστικών κυττάρων.

Νέο είδος συμπυκνώματος: Το Νοέμβριο, δυο ανεξάρτητες ομάδες Αμερικανών και Αυστριακών ερευνητών κατάφεραν να ψύξουν άτομα μέχρι να σχηματιστεί το «συμπύκνωμα Μπόους-Αϊνστάιν», μια παράξενη μορφή ύλης στην οποία όλα τα σωματίδια συμπεριφέρονται σαν ένα τεράστιο άτομο.

«Αχρηστο» DNA: Οι τεράστιες αλληλουχίες DNA από τις οποίες απουσιάζουν τα λειτουργικά γονίδια τελικά δεν είναι άχρηστες, ανακάλυψαν φέτος οι επιστήμονες. Το «άχρηστο DNA» βοηθά στην ενεργοποίηση των γονιδίων στο κατάλληλο μέρος και την κατάλληλη στιγμή.

Ζεύγος πάλσαρ: Φέτος οι αστρονόμοι ανακάλυψαν το πρώτο γνωστό ζεύγος πάλσαρ, ένα είδος νεκρών, υπέρυπυκνων άστρων που αποτελούνται από νετρόνια και εκπέμπουν δέσμες ενέργειας καθώς περιστρέφονται.

Η ζωή σε κίνδυνο: Μεγάλη έρευνα έδειξε φέτος ότι σε όλο το έδοςφος της Βρετανίας, πιθανότατα και σε ολόκληρο τον πλανήτη, ένα μεγάλο ποσοστό των αμφιβίων, των πτηνών, των πεταλούδων και των φυτών απειλείται με εξαφάνιση.

Μυστήρια του νερού: Νέες ανακαλύψεις για τη δομή του νερού και τη συμπεριφορά του σε διαλύματα θα μπορούσαν να αλλάξουν πολλούς τομείς της εφαρμοσμένης επιστήμης, από τη Χημεία μέχρι τη Μετεωρολογία. «Το νερό συνεχίζει να δίνει στους επιστήμονες στοιχεία για τα οποία ξύνουν τα κεφάλια τους» γράφει το Science.

Φάρμακα για τους φτωχούς: Το 2004 εμφανίστηκαν 92 «συνεργασίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα» που υπόσχονται να προσφέρουν φθηνότερα φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Γενετικές αναλύσεις στη θάλασσα: Προκειμένου να εντοπίσουν άγνωστους θαλάσσιους μικροοργανισμούς, οι επιστήμονες άρχισαν από φέτος να αναλύοουν το θαλασσινό νερό και να καταγράφουν τα γονίδια που υπάρχουν σε κάθε δείγμα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου