Τρίτη 23 Μαΐου 2006

H κλιματική αλλαγή θα είναι ραγδαία, δείχνουν νεώτερες έρευνες


Οι προβλέψεις του ΟΗΕ για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι υπερβολικά αισιόδοξες, προκύπτει από τρεις νέες μελέτες που δημοσιοποιούνται την Τρίτη.

Έκθεση που συντάχθηκε για λογαρισμό του υπουργείο Περιβάλλοντος της Αυστραλίας προβλέπει ότι μέχρι το 2100 η μέση θερμοκρασία της Γης μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 1,4 ως 5,8 βαθμούς Κελσίου, που προέβλεψε το 2001 το Διακυβερνητικό Σώμα για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ.

Ομοίως δύο μελέτες Αμερικανών και Ευρωπαίων ερευνητών, που δημοσιεύονται στο Geophysical Researh Letters, προβλέπουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει περαιτέρω απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα από το έδαφος, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί κι άλλο το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η πραγματική άνοδος της θερμοκρασίας, εκτιμούν οι ερευνητές, δεν αποκλείεται να είναι έως και 75% μεγαλύτερη από ό,τι έδειχναν οι προβολές του ΟΗΕ.

Στην έκθεση του αυστραλιανού υπουργείου, με τίτλο Ισχυρότερα Στοιχεία Αλλά Νέες Προκλήσεις: Επιστήμη για τις Κλιματικές Αλλαγές 2001-2005, η παγκόσμια θέρμανση θα αυξήσει περισσότερο από όσο αναμενόταν τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, «όπως το κύμα καύσωνα που έπληξε την κεντρική Ευρώπη τον Αύγουστο του 2003».

Οι Αυστραλοί ερευνητές υποβαθμίζουν την ψυκτική δράση ορισμένων αέριων ρύπων και προβλέπουν ότι το λιώσιμο των πάγων θα μειώσει την αντανάκλαση της επιφάνειας της Γης και θα συμβάλει στην αύξηση των θερμοκρασιών.

«Το συγκλονιστικότερο παράδειγμα αυτού που θα συμβεί θα μπορεί να το δει κανείς πιθανώς στον Αρκτικό Ωκεανό, ο οποίος προβλέπεται αργότερα αυτόν τον αιώνα να μην έχει σχεδόν καθόλου πάγο το καλοκαίρι», προειδοποιούν οι ερευνητές.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου