Τετάρτη 10 Μαΐου 2006

Υποκριτική χαρακτηρίζει ο Αχμαντινετζάντ την ανησυχία της Δύσης για τα πυρηνικά


Η ανησυχία των δυτικών χωρών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ένα «μεγάλο ψέμα», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από την Ινδονησία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Οι μεγάλες δυνάμεις υποκρίνονται ότι ανησυχούν, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα», είπε ο Αχμαντινετζάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σας λέω ότι δεν ανησυχούν για τα πυρηνικά προγράμματα», πρόσθεσε. Οι δυτικές χώρες «ασχολούνται οι ίδιες με πυρηνικές δραστηριότητες και τις επεκτείνουν μέρα με τη μέρα. Δοκιμάζουν νέα είδη όπλων μαζικής καταστροφής κάθε ημέρα».

Οι Ιρανοί «θεωρούν προσβλητικές» και άδικες τις «εσφαλμένες αποφάσεις» της διεθνούς κοινότητας, τόνισε ο πρόεδρος του Ιράν σημειώνοντας ότι «ο λαός του Ιράν είναι σε θέση να υπερασπισθεί τα δικαιώματά του».

Ο Αχμαντινετζάντ χαρακτήρισε «σωστή απόφαση» την κίνησή του να αποστείλει επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ενώ δεν έκανε σχόλιο για την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον απαξίωσε την 18σέλιδη επιστολή, ως μία προσπάθεια της Τεχεράνης να στρέψει την προσοχή μακριά από το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Νωρίτερα, οι Ινδονήσιοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Ιρανό πρόεδρο, η επίσκεψη του οποίου επισκιάζεται από την διένεξη σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εντούτοις, πρωταρχικός σκοπός της επίσκεψης δεν είναι το θέμα των πυρηνικών, αλλά η ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Η Τεχεράνη, όπως σημειώνει το Reuters, είναι έτοιμη να επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια στον ενεργειακό κλάδο της Ινδονησίας, η οποία είναι επίσης μέλος του ΟΠΕΚ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου