Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006

Κοινή αποστολή στον Αρη σχεδιάζουν Ρωσία και Κίνα


Η Κίνα και η Ρωσία θα συνεργαστούν σε διαστημική αποστολή που θα ξεκινήσει το 2009 για τη συλλογή δειγμάτων από τον Αρη και ένα από τα φεγγάρια του, ανακοίνωσε αξιωματούχος του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της Κίνας.

Η έμπειρη Ρωσία θα αναλάβει το σχεδιασμό και την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους, ενώ η Κίνα θα αναπτύξει τα όργανα της ρομποτικής αποστολής, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Κινεζικής Ακαδημίας Διαστημικής Τεχνολογίας, όπως αναφέρει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Reuters.

H πρόθεση του Πεκίνου να συνεργαστεί με άλλες χώρες στην εξερεύνηση του Διαστήματος είχε ανακοινωθεί μόλις τον περασμένο μήνα από τον Σουν Λαϊγιάν, επικεφαλής της κινεζικής Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Η Κίνα, εξάλλου, βασίστηκε στη ρωσική τεχνογνωσία της κάψουλας Soyuz για την ανάπτυξη του σκάφους Shenzhou, με το οποίο έγινε το 2003 μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου που πραγματοποίσε επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα, μετά τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η επόμενη εκτόξευση αναμένεται το 2008.

Στα διαστημικά σχέδια της Κίνας περιλαμβάνεται επίσης την κατασκευή διαστημικού σταθμού την επόμενη δεκαετία καθώς και επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έως το 2024.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου