Τρίτη 15 Αυγούστου 2006

Με πρωτοβουλία Μπους-Πούτιν κατά της διασποράς των πυρηνικών ξεκινά η G8


Αρχισε το απόγευμα του Σαββάτου η σύνοδος κορυφής της G8 μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Οι εργασίες ξεκίνησαν με το επίσημο δείπνο του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τους συμμετέχοντες και τις συζύγους τους.

Οι επίσημες εργασίες θα διεξαχθούν την Κυριακή και θα διευρυνθούν τη Δευτέρα με τα οικονομικά ζητήματα και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των μεγάλων αναδυομένων χωρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος προσβλέπει στη φετινή σύνοδο της G8 ως απόδειξη της επανάκαμψης της χώρας του στην παγκόσμια σκηνή. Στην επίσημη ατζέντα έχει συμπεριλάβει θέματα ενεργειακής ασφάλειας, εκπαίδευσης και αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών.

Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ, υπήρξε αποτυχία παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών Ρωσίας και ΗΠΑ. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.


Πυρηνικά και ενέργεια

Το πρωί του Σαββάτου οι Τζορτζ Ο.Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν κατ ιδίαν, συμφωνώντας στην ανάληψη παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση «της μεγαλύτερης απειλής που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος», αυτή των τρομοκρατικών επιθέσεων με πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα.

Ο Πούτιν δήλωσε πως Ρωσία και ΗΠΑ επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα παρέχει σε όλα τα κράτη πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια με δικλείδες ασφαλείας κατά της διασποράς πυρηνικών όπλων. Αυτό θα γίνει μέσω της σύστασης διεθνών κέντρων εμπλουτισμού που θα ανήκουν σε ένα δίκτυο υπό την επίβλεψη της ΙΑΕΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής ενέργειας Σεργκέι Κιριένκο οι δύο ηγέτες θα ανακοινώσουν στο πλαίσιο της G8 την υπογραφή μίας κατ αρχήν διμερούς συμφωνίας για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Ως προς την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Μπους κατέστησε τη Χεζμπολάχ πλήρως υπεύθυνη για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μ.Ανατολή· ζήτησε αφοπλισμό της οργάνωσης και κάλεσε τη Συρία να πείσει τη Χεζμπολάχ να τερματίσει τις επιθέσεις εις βάρος του Ισραήλ. Αποστάσεις έλαβε ο Βλ.Πούτιν, επικρίνοντας το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως μοιράζεται με τον Ρώσο πρόεδρο ίδιες απόψεις για τα θέματα της Βορείου Κορέας και του Ιράν. Πάντως, όμως μεταδίδει το Reuters, o Πούτιν απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, σημείο έντονης διαφωνίας με την Ουάσινγκτον.


Περί δημοκρατίας...
Στην κατ ιδίαν συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ...παρέλειψε να αναφερθεί και στην επιθυμία του να προωθήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ελευθερίας του Τύπου και της θρησκείας το Ιράκ.

Ο Μπους δήλωσε πως συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του τις αμερικανικές ανησυχίες για τη διασφάλιση των κοινωνικών ελευθεριών στη Ρωσία, συμπληρώνοντας πως ο Πούτιν μίλησε πειστικά για τις ρωσικές παραδόσεις. «Κατανοώ πλήρως ότι θα υπάρχει μία ρωσικού τύπου δημοκρατία» είπε.

«Ο Πούτιν είναι ένας ισχυρός άνδρας, είναι πρόθυμος να ακούσει [...] όμως δεν θέλει να του λέει κανείς πώς να χειριστεί την κυβέρνησή του» συνέχισε ο Μπους. Ακολούθησε η μάλλον ...αποστομωτική απάντηση του Ρώσου προέδρου. Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο ο Πούτιν χαμογέλασε και δήλωσε: «Για να είμαι ειλικρινής, φυσικά δεν θα θέλαμε μία δημοκρατία όπως στο Ιράκ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου