Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2006

Έριδα, ο πλανήτης νάνος που αναστάτωσε το Ηλιακό Σύστημα


Ο παγωμένος βράχος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος και οδήγησε στην ταραχώδη απομάκρυνση του Πλούτωνα από τη λίστα των πλανητών απέκτησε το κατάλληλο όνομα: Έριδα.

Το μακρινότερο γνωστό αντικείμενο στο Ηλιακό Σύστημα είναι από 70 έως 700 χιλιόμετρα μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα, γεγονός που ανάγκασε τη Διεθνή Αστρονομικη Ένωση να διερωτηθεί αν πρέπει να του αποδώσει τον τίτλο του δέκατου πλανήτη.

Μετά τις έντονες διαφωνίες -που συνεχίζονται τώρα ακόμα και μετά την τελική απόφαση-, η Διεθνής Αστρονομική Ένωσε αποφάσισε τελικά να περιορίσει σε οκτώ τους πλανήτες και να δημιουργήσει τη νεα κατηγορία των «πλανητών νάνων», η οποία περιλαμβάνει την Έριδα, τον Πλούτωνα και τη Δήμητρα, τον μεγαλύτερο γνωστό αστεροειδή.

Η Έριδα ανακαλύφθηκε το 2003 με την ονομασία 2003 UB313. Στα τέλη της περυσινής χρονιάς προσδιορίστηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθός της και ονομάστηκε ανεπίσημα Ζίνα, από το όνομα της γνωστής τηλεοπτικής πολεμίστριας.

Το σώμα ακολουθεί μια έντομα πεπλατυσμένη τροχιά σε μέση απόσταση 14 δισ. χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Το έτος της διαρκεί 600 γήινα χρόνια και η επιφάνειά της είναι παγωμένη στους -250 βαθμούς Κελσίου.

Το όνομα που τελικά επέλεξε επίσημα την Τετάρτη η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ταιριάζει γάντι στην επιστημονική διαμάχη που προηγήθηκε, με θέμα τον ορισμό των πλανητών.

Στην ελληνική μυθολογία, η Έριδα είναι η θεότητα της διχόνοιας, που, επειδή δεν προσκλήθηκε σε μια γιορτή των θεών, έριξε στον κήπο τους ένα μήλο. Η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη κάλεσαν τον Πάρη να διαλέξει ποια από τις τρεις θα πάρει το διαβόητο μήλο της Έριδος. Το πήρε τελικά η Αφροδίτη, που προσέφερε ως αντάλλαγμα στον Πάρη την Ωραία Ελένη, αιτία του Τρωϊκού Πολέμου.

Ενσαρκώνοντας πιστά το μύθο στη νέα μορφή του Ηλιακού Συστήματος, η Αστρονομική Ένωση έδωσε στο δορυφόρο της Έριδας το ίδιο όνομα με την κόρη της θεάς, Δυσνομία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου