Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

«Μετά την Ελλάδα σειρά έχει ο Πορτογαλία» υποστηρίζει ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, λέγοντας πως το Ελληνικό πακέτο θα καταρρεύσει

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, διευθύνων σύμβουλος της Pimco, σε συνέντευξη στο γερμανικό Der Spiegel, θεωρώντας πως η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση είναι ακόμα πολύ μακριά από το να τερματισθεί, προειδοποιεί για οικονομική κατάρρευση της Πορτογαλίας.


Σε «μια δεύτερη Ελλάδα» (για την οποία προβλέπει ότι το πακέτο τελικώς, γρήγορα θα καταρρεύσει), βλέπει ο Ελ Εριάν να εξελίσσεται η Πορτογαλία, δίνοντας μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον της, και επισημαίνοντας πως αυτό θα κάνει πάρα πολύ νευρικές τις αγορές, ενώ θεωρεί πως η κατάσταση γενικά θα είναι δραματική. Το πρώτο πακέτο διάσωσης, λέει, θα αποδειχθεί ανεπαρκές, κάνοντας την Πορτογαλία να ζητήσει εκ νέου βοήθεια, και να φέρνει συζητήσεις (μάλλον γκρίνιες…) στους εταίρους, σχετικά με το θέμα της κατανομής των βαρών. Την εξέλιξη μάλιστα αυτή την θεωρεί αναπόφευκτη, και πως θα γίνει μέσα στην διάρκεια αυτού του χρόνου λέγοντας: «Δυστυχώς έτσι θα γίνει». Κατά αυτόν η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών, τίθεται σε κίνδυνο, και μιλάει για κακή πολιτική των ΗΠΑ, όσο και της Ευρωζώνης. Όμως κατά τον Εριάν τα εφαρμοζόμενα στην Ισπανία και Ιταλία φαίνεται να αποδίδουν.

Η αλήθεια είναι πως ενώ συνεχώς έχουμε αρνητικές και δυσοίωνες εκτιμήσεις που αφορούν την Ελλάδα (περισσότερο, επειδή είναι στο προσκήνιο) και την Πορτογαλία, οι οποίες εκτιμήσεις από την μια απελπίζουν όσους (;) πολίτες πείστηκαν να κάνουν υπομονή σε σχέση με τα σκληρά μέτρα με αντάλλαγμα την διάσωση, κι από την άλλη δικαιώνουν όλους αυτούς που θεωρούν όχι μόνο επιζήμια, αλλά και μάταια τα μνημόνια, αντίθετα δεν γίνεται το ίδιο σε σχέση με Ισπανία, αλλά και Ιταλία.

Τουλάχιστον όχι με την ίδια συχνότητα, αλλά και ένταση. Αυτό ίσως να σημαίνει, πως λόγω του μεγέθους τους αυτές οι χώρες ίσως να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή, και μεγαλύτερες εκτιμώμενες ή πιθανολογούμενες δυνάμεις ανάκαμψης. Μπορεί βέβαια να σημαίνει και άλλα πολλά, όπως πχ πως είναι αρκετά πιο χρήσιμες, λόγω μεγέθους, και δεν αντιμετωπίζονται με τα ίδια μέτρα και σταθμά αν θεωρήσουμε ως δεδομένο πως οι αρνητικές εκτιμήσεις σε τέτοια θέματα, πάντα σχεδόν, επιτείνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Πάντως «η εταιρία αμοιβαίων κεφαλαίων Pimco, διαχειρίζεται 1,3 τρις δολάρια περίπου, και έχει πολύ μεγάλη επιρροή στις χρηματοοικονομικές αγορές» όπως σημειώνεται από το Spiegel…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου