Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2006

Στερεύουν οι ελπίδες για μεγάλα αποθέματα πάγου στη Σελήνη


Οι ελπίδες ότι στο νότιο πόλο της Σελήνης κρύβονται μεγάλα αποθέματα πάγου διαψεύδονται από νέα έρευνα με επίγειο ραντάρ. Οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές ίσως θα πρέπει να μεταφέρουν από τη Γη το νερό και το υδρογόνο που χρειάζονται.

Το 1994, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ραντάρ του αμερικανικού σκάφους Clementine έδωσε ενδείξεις ότι υπάρχει πάγος κάτω από τη σκόνη μέσα στο εσωτερικό κρατήρων που παραμένουν μόνιμα στη σκιά κοντά στο νότιο πόλο. Έκτοτε, η περιοχή είναι υποψήφια για την επιστροφή των ΗΠΑ στο φεγγάρι, που προγραμματίζεται τώρα για το 2020.

Τώρα, ερευνητές του Ιδρύματος Smithsonian στις ΗΠΑ αναφέρουν στο περιοδικό Nature ότι οι το σήμα που κατέγραψε το Clementine δεν προέρχόταν από νερό, αλλά από το ανώμαλο ανάγλυφο του εδάφους και τα απότομα τοιχώματα των κρατήρων.

Ο Ντόναλντ Κάμπελ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν το γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο για να μεταδώσουν ραδιοσήματα στη Σελήνη και να καταγράψουν την ανάκλαση του σήματος από το νότιο πόλο της. Οι εικόνες, με ανάλυση 20 μέτρων, είναι οι λεπτομερέστερες μέχρι σήμερα.

Το σήμα που καταγράφηκε ήταν ίδιο είτε προερχόταν από σκιερές περιοχές είτε από ηλιόλουστες, όπου ο πάγος δεν θα μπορούσε να έχει διατηρηθεί. Αυτό υποδεικνύει ότι η ερμηνεία των σημάτων του Clementine ήταν λανθασμένη.

Αν όντως υπάρχει νερό στο νότιο πόλο του φεγγαριού, καταλήγουν οι ερευνητές, πρόκειται για διάσπαρτα σωματίδια πάγου που αντιστοιχούν το πολύ στο 2% της σκόνης του εδάφους.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου