Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2006

Η Κίνα σημάδεψε αμερικανικούς δορυφόρους με λέιζερ


Κατασκοπευτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ έγιναν στόχοι ακτίνας λέιζερ που εκπέμφθηκε από την Κίνα, αποκάλυψε αμερικανικό περιοδικό Αμυνας. Οι δορυφόροι δεν υπέστησαν βλάβη, ωστόσο η κινεζική τεχνολογία ίσως είχε στόχο να παρεμποδίσει τη λειτουργία τους.

Το συμβάν δημοσιοποιήθηκε από το περιοδικό Defence News και αργότερα επιβεβαιώθηκε από το Πεντάγωνο. Ο διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Επιχειρήσεων Αναγνώρισης, Ντόναλντ Κερ, δήλωσε ότι δεν επλήγη η δυνατότητα των δορυφόρων να συλλέγουν πληροφορίες, αρνήθηκε όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Το επεισόδιο «μας κάνει να σκεφτούμε» είπε στους δημοσιογράφους.

Ειδικοί σε θέματα άμυνας δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι παραμένει άγνωστο αν το λέιζερ που δοκίμασε το Πεκίνο προορίζεται να δημιουργεί παρεμβολές ή αν απλώς παρακολουθεί την πορεία των δορυφόρων.

Ο τροχιακός στόλος των ΗΠΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους 30 δορυφόρους του συστήματος GPS (προσδιορισμός στίγματος μέσω δορυφόρων), το οποίο χρησιμοποιείται τόσο για στρατιωτικές όσο και πολιτικές εφαρμογές σε όλο τον κόσμο. Το αμερικανικό Πεντάγωνο βασίζεται επίσης σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους για τη μετάδοση ευαίσθητων σημάτων καθώς και σε μετεωρολογικούς δορυφόρους που παρακολουθούν κρίσιμες τοποθεσίες.

O στρατηγός Κέβιν Τσίλτον της αμερικανικής αεροπορίας δήλωσε πάντως ότι συχνά είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει στους δορυφόρους των ΗΠΑ, οι οποίοι κινούνται σε ύψος από 200 έως 36.000 χιλιόμετρα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου