Κυριακή 20 Μαΐου 2007

Αναβλήθηκε εκ νέου η καταστροφή των τελευταίων δειγμάτων ευλογιάς


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να αναβάλλει έως το 2011 την απόφαση για το πότε θα καταστραφούν τα τελευταία γνωστά δείγματα του επικίνδυνου ιού της ευλογιάς, ο οποίος εξαλείφθηκε από τον πλανήτη πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, η οποία σκότωνε εκατομύρια άτομα κάθε χρόνο μέχρι και τη δεκαετία του 1960. Έπειτα από ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών, η ευλογιά έγινε το 1979 η πρώτη ασθένεια που εξαλείφεται με ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που φυλάσσουν τα τελευταία γνωστά δείγματα σε εργαστήρια υψίστης ασφάλειας, αντιστέκονται στις εκκλήσεις να καταστρέψουν τον ιό, υποστηρίζοντας ότι η μελέτη του θα προσφέρει στοιχεία για την αντιμετώπιση της βιοτρομοκρατίας. Πολλοί μάλιστα φοβούνται ότι δείγματα του ιού από την πρώην Σοβιετική Ένωση θα μπορούσαν να καταλήξουν σε λάθος χέρια.

Όπως αναφέρει το Reuters, η 60ή ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιβεβαίωσε την Παρασκευή την παλαιότερη δέσμευσή της για καταστροφή των δειγμάτων. Συμφώνησε, ωστόσο, να αναβάλλει για το 2011 την απόφαση για το πότε αυτό θα συμβεί, με την ελπίδα ότι τότε θα υπάρξει ομοφωνία.

Η προηγούμενη διορία για καταστροφή του ιού το 2002 αναιρέθηκε από τον ΠΟΥ στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που δημιούργησαν φόβους για χρήση βιολογικών όπλων από τρομοκράτες.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου