Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Πλήρης ανατροπή κεκτημένων


Οδηγία επιτρέπει την αύξηση των ωρών από 48 στις 60-65 ή και περισσότερες με «ελεύθερη» και ατομική συμφωνία του εργοδότη και των εργαζομένων

Σε είλωτες επιδιώκει να μεταβάλει η Ενωση, με την υιοθέτηση της νέας οδηγίας για τον χρόνο εργασίας, τους εργαζόμενους στις κοινοτικές επιχειρήσεις. Η Οδηγία αυτή, που υιοθετήθηκε με την αποχή της Ελλάδας και άλλων τεσσάρων χωρών (Βέλγιο, Ουγγαρία, Ισπανία και Κύπρος) επιτρέπει, με το πρόσχημα ότι οι εργαζόμενοι θα συναινούν στις απαιτήσεις των πανίσχυρων εργοδοτών τους, στην αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 48 κατ ανώτατο όριο σήμερα, στις 60-65 ακόμη και περισσότερες την εβδομάδα.


Το πρόσχημα, που καταδικάζουν τα ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα, είναι πως η αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας θα συμφωνείται «ελεύθερα» και ατομικά μεταξύ ενός πανίσχυρου εργοδότη και ενός εργαζόμενου, που θα απειλείται συστηματικά με απόλυση αν δεν υποκύψει στις απαιτήσεις του αφεντικού του.

Παράλληλα «πέρασε» τελικά και η βρετανική άποψη, σύμφωνα με την οποία αυτή η ρήτρα αυτοεξαίρεσης ενός εργαζόμενου από τις 48 ώρες την εβδομάδα δεν θα ισχύει για ένα περιορισμένο και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά θα ισχύει συνεχώς και αδιαλείπτως.

Σύμφωνα με αυτή την οδηγία, ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να συμφωνήσει στο ξεπέρασμα των 48 ωρών εβδομαδιαίως τη στιγμή της υπογραφής του συμβολαίου του για πρόσληψη ή κατά τη διάρκεια των 4 πρώτων εβδομάδων στη νέα του εργασία.



Αποδοχή

Αν στη συνέχεια αποδεχθεί αυτή την παράταση του χρόνου εργασίας, τότε μπορεί να φθάσει να εργάζεται και 60 ώρες την εβδομάδα. Αν μάλιστα δεν υπάρχει και κάποια σχετική με το ζήτημα αυτό συλλογική σύμβαση ή συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τότε είναι δυνατή και νέα αύξηση πέραν των 60 ωρών την εβδομάδα. Αυτή η δυνατότητα αυτοεξαίρεσης (ΟΡΤ OUT) ενός εργαζομένου από το βασικό πλαίσιο εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης των 48 ωρών δεν περιορίζεται χρονικά, δηλαδή μπορεί κάποιος να εργάζεται -αν το συμφωνήσει- διαρκώς 60-65 ώρες την εβδομάδα.

Ομως, η Κομισιόν ανέλαβε τη δέσμευση να μελετήσει τα αποτελέσματα και τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή αυτής της Οδηγίας τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτησή της από τις 27 χώρες-μέλη και, αν χρειαστεί, να υποβάλει τότε νέες προτάσεις για την τροποποίησή της.

Η Ελλάδα και οι άλλες τέσσερις χώρες που δήλωσαν αποχή από την ψηφοφορία, αντί να την καταψηφίσουν δίνοντας έτσι ένα πιο φιλεργατικό στίγμα στην εσωτερική τους πολιτική, ελπίζουν τώρα ότι το Ευρ. Κοινοβούλιο θα τροποποιήσει το περιεχόμενο αυτής της καταρχήν συμφωνηθείσας οδηγίας κυρίως δε ως προς τον απεριόριστο χρόνο ισχύος αυτής της αυτοεξαίρεσης κάθε εργαζομένου.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου