Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Ευρω-καταδίκη για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το Δικαστήριο, όπως αναφέρεται σε σημερινή απόφαση του, έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά το δικαίωμα στη ζωή, καθώς και για παραβίαση του άρθρου 2 αναφορικά με την παράλειψη διεξαγωγής αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των Ισαάκ και Σολωμού.

Το Δικαστήριο επεδίκασε 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού. Επιπλέον, η Τουρκία θα πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα. Ο Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε το 1996 στη νεκρή ζώνη κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης μοτοσικλετιστών. Ο Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκε μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, όταν προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από τον ιστό της σε φυλάκιο των στρατευμάτων κατοχής.



Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου για απόφαση ΕΔΑΔ για τις δολοφονίες Κυπρίων

"Σήμερα υπάρχει μια ανακοίνωση για την καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Με την απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπάρχει τουλάχιστον μια ελάχιστη απονομή δικαιοσύνης, στους δύο Κύπριους που χάθηκαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου". Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε επίσης στην σχετική ανακοίνωση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδου, όπου τονίζεται πως "η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που καταδικάζει την Τουρκία για τις δολοφονίες των Σολωμού - Ισαάκ, τον Αύγουστο του 1996, αποτελεί πραγματικό κόλαφο για τη χώρα αυτή. Και, ταυτοχρόνως, αποτελεί μιας μορφής δικαίωση για τις οικογένειες των αδικοχαμένων Κυπρίων αδελφών μας, αλλά και για τον αγώνα του Ελληνισμού εναντίον της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου".



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου