Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Εγκαίνια στον Επιταχυντή παρά το πρόβλημα


Με μία πανηγυρική τελετή εγκαινίων ξεκίνησε και επίσημα πλέον στη Γενεύη η λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN), παρά το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, λόγω διαρροής περίπου έξι τόνων ηλίου, που παρουσιάστηκε, εννέα μόλις μέρες μετά την έναρξη του πειράματος στις 10 Σεπτεμβρίου και το οποίο οδήγησε σε αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας του μέχρι τουλάχιστον τον Μάιο ή Ιούνιο του 2009.

Στην τελετή, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας, παρευρέθηκαν κορυφαίοι επιστήμονες και υπουργοί αρμόδιοι για την επιστήμη και άλλοι εκπρόσωποι από τα κράτη-μέλη του CERN, καθώς και άλλες χώρες που συνεργάζονται στο μεγαλύτερο, πιο πολύπλοκο και πιο φιλόδοξο πείραμα που έγινε ποτέ στον κόσμο.

Τη σημασία του πειράματος τόνισαν στις ομιλίες τους, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και ο πρόεδρος της Ελβετίας Πασκάλ Κουσπέν.

"Οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι, μυστικιστές και ποιητές ποτέ δεν σταμάτησαν να στοχάζονται για το μυστήριο της ύλης και της δημιουργίας του σύμπαντος. Αυτά τα δύο συσχετιζόμενα ερωτήματα ποτέ δεν έπαψαν να γοητεύουν την ανθρωπότητα", ανέφερε ο Φιγιόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Ο γενικός διευθυντής του CERN Ρομπέρ Αϊμάρ επεσήμανε ότι "ο Επιταχυντής είναι ένα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας και δεν θα είχε καταστεί εφικτός χωρίς τη συνεχή υποστήριξη των κρατών μελών". Για το λόγο αυτό, ο γάλλος φυσικός ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας των φυσικών στοιχειωδών σωματιδίων και υπογράμμισε ότι πλέον, με το πείραμα, εγκαινιάζεται "μια νέα εποχή επιστημονικών ανακαλύψεων".

Στην εκδήλωση επίσης παρουσιάστηκε η οπτικοακουστική παράσταση "Origins" με οπτικό υλικό από το φωτογράφο του National Geographic Φρανς Λάντινγκ και μουσική του Φίλιπ Γκλας.

Στην Ελλάδα, την ίδια ώρα με την τελετή στο CERN, διοργανώθηκε εκδήλωση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος από το "Δημόκριτο", την Ελληνική Εταιρία Σπουδών Φυσικής Υψηλών Ενεργειών (ΕΕΣΦΥΕ) και την Ελληνική Ομάδα Εκλαϊκευσης.

Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται στο CERN, τα πειράματα που θα ξεκινήσουν το 2009 και θα διαρκέσουν 10-15 χρόνια, καθώς την ελληνική συμμετοχή σε αυτά. Μέσω του διαδικτύου οι παριστάμενοι παρακολούθησαν τα εγκαίνια του CERN στη μεγάλη του αμφιθεάτρου του "Δημόκριτου".

Το CERN αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο Φυσικής Σωματιδίων στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1954 από 12 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και αποτελεί μια από τις πρώτες κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες. Το βασικό αντικείμενο του CERN είναι η βασική έρευνα στον τομέα της φυσικής και πιο συγκεκριμένα της έσχατης δομής της ύλης.

Ο νέος επιταχυντής LHC και οι τέσσερις ανιχνευτές σωματιδίων (ATLAS, CMS, ALICE, LHCb) είναι από τα πλέον πολύπλοκα επιστημονικά όργανα που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος. Οι επιστήμονες αναμένουν να παρατηρήσουν μέσω των ανιχνευτών ένα νέο σωματίδιο (το λεγόμενο μποζόνιο Χιγκς), το οποίο προβλέπεται ότι θα παραχθεί από τις συγκρούσεις των πρωτονίων που θα προκαλέσει ο LHC. Η παρατήρηση του σωματιδίου αυτού, αν όντως υπάρξει, θα ολοκληρώσει το Καθιερωμένο Πρότυπο των σωματιδίων.

Ταυτόχρονα αναμένονται νέα στοιχεία που θα επιτρέψουν τον έλεγχο θεωριών που επεκτείνουν το Καθιερωμένο Πρότυπο δίνοντας απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που φτάνουν έως τα πρώτα στάδια εξέλιξης του Σύμπαντος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση στο "Δημόκριτο", η επιστημονική κοινότητα είναι πεισμένη ότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων στον LHC θα συμβάλλουν καθοριστικά στην διαμόρφωση του επιστημονικού και τεχνολογικού πολιτισμού της αυριανής κοινωνίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου