Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Το χρονικό της οικονομικής κρίσης



Ακολουθεί το χρονικό της κρίσης στις παγκόσμιες αγορές:


14-15 Σεπτ. - Η επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers Holdings Inc τίθεται σε καθεστώς προστασίας λόγω χρεοκοπίας. Η Merrill Lynch & Co Inc εξαγοράζεται από την Bank of America Corp.

16 Σεπτ. - Η Fed ανακοινώνει τη χορήγηση δανείου στην AIG έναντι μεριδίου 80%. Η βρετανική Barclays αγοράζει τα στοιχεία ενεργητικού της Lehman στη Β. Αμερική έναντι 1,75 δισ. δολαρίων.

17 Σεπτ. - Η βρετανική Lloyds TSB Group Plc δέχεται να «σώσει» την HBOS Plc εξαγοράζοντας εξ’ ολοκλήρου τη μεγαλύτερη στεγαστική τράπεζα της Βρετανίας.


19 Σεπτ.- Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον ζητά από την κυβέρνηση να διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά «τοξικών» τίτλων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

21 Σεπτ. - Η Goldman Sachs Group Inc και η Morgan Stanley περιέρχονται στον έλεγχο της Fed

23 Σεπτ. - Η AIG υπογράφει καταληκτική συμφωνία απορρόφησης δανειακών κεφαλαίων αξίας 85 δισ. από τη Fed.

25 Σεπτ. - Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «βάζει λουκέτο» στην Washington Mutual σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στα χρονικά των ΗΠΑ. Τα στοιχεία ενεργητικού της εξαγοράζονται από την JPMorgan Chase & Co έναντι 1,9 δισ. δολαρίων.

29 Σεπτ. - Η Bradford & Bingley και η Fortis κρατικοποιούνται μερικώς από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Μπενελούξ αντιστοίχως.






6 Οκτ. - Η Γερμανία υπόσχεται την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων και εκπονεί σχέδιο
διάσωσης της Hypo Real Estate στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης 35 δισ. ευρώ.

8 Οκτ. - Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην παγκόσμια συντονισμένη ενέργεια για έκτακτη μείωση των επιτοκίων.
- Η Βρετανία κάνει «ένεση» 50 δισ. στερλινών στις μεγαλύτερες τράπεζες λιανικής της χώρας

9 Οκτ. - Η Ισλανδία, μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού για «εθνική χρεοκοπία», αναλαμβάνει τον έλεγχο των μεγαλύτερων τραπεζών της προκειμένου να επιβιώσουν
- Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών συνεδριάζουν στην Ουάσιγκτον και αποφασίζουν την από κοινού διάσωση των τραπεζών για αναχαίτιση της κρίσης. Την επομένη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει τη στήριξή του στο σχέδιο των G7.
- Οι ΗΠΑ εξαγοράζουν μερίδια αξίας 250 δισ. δολαρίων σε εννέα από τις μεγαλύτερες τράπεζες.

15 Οκτ. – Οι χώρες της ΝΑ Ασίας αποφασίζουν τη σύσταση κεφαλαίου πολλών δισεκατομμυρίων για τη στήριξη των τραπεζών.



ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου