Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Ρωσικά πολεμικά πλοία για πρώτη φορά στην Κούβα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ


Τρία πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου θα καταπλεύσουν στην Κούβα την Παρασκευή για πρώτη φορά από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Η άφιξη του στόλου στην Κούβα ακολουθεί την πρωτοφανή, μεταψυχροπολεμικά, κοινή στρατιωτική άσκηση Ρωσίας-Βενεζουέλας στα χωρικά ύδατα της Καραϊβικής.

Τα τρια πολεμικά πλοία που θα καταπλεύσουν στην Κούβα είναι το καταδρομικό «Ναύαρχος Τσαμπανένκο» και τα πλοία ανεφοδιασμού «Ιβάν Μπουμπνόφ» και «SΒ-406». Καταπλέουν στην «πίσω αυλή» των Ηνωμένων Πολιτειών την Παρασκευή, όπου και θα παραμείνουν για διάστημα πέντε ημερών.

Το ρωσικό πυρηνοκίνητο «Μέγας Πέτρος» και το καταδρομικό «Ναύαρχος Τσαμπανένκο» έφθασαν στην Καραϊβική τον περασμένο μήνα για μία κοινή στρατιωτική άσκηση με το Ναυτικό του Ούγκο Τσάβες, σε επίδειξη ισχύος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έπειτα από ταξίδι δύο μηνών η μοίρα του ρωσικού Στόλου του Βορρά έφθασε στις 25 Νοεμβρίου στο λιμάνι Λα Γκουάιρα της Βενεζουέλας, τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ πραγματοποιούσε περιοδεία στη Λατινική Αμερική με σταθμούς το Καράκας (στην πρώτη στα χρονικά επίσκεψη Ρώσου προέδρου) και την Αβάνα.

Τα κοινά γυμνάσια εξαγγέλθηκαν μετά το τέλος της σύρραξης του Αυγούστου στον Καύκασο και ερμηνεύθηκαν ως ρωσική «απάντηση» στη χρήση πολεμικών πλοίων από τις ΗΠΑ για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γεωργία μετά την πολεμική σύρραξη των πέντε ημερών.

Αφότου οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον χτύπησαν «κόκκινο» εξαιτίας του πολέμου και της σχεδιαζόμενης επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, το Κρεμλίνο κινήθηκε προς ενίσχυση των σχέσεών του με τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (προτίθεται ακόμη και να βοηθήσει την Κούβα στην κατασκευή διαστημικού σταθμού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου