Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Νέα ανακάλυψη στον Αρη επιβεβαιώνει ότι υπήρχε νερό στον πλανήτη και ήταν κατοικήσιμος


Νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Αρης διέθετε ένα υδάτινο περιβάλλον κατάλληλο να φιλοξενήσει ζωή, ανακαλύφθηκαν στον κόκκινο πλανήτη από το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στη διάρκεια της ετήσιας συνδιάσκεψης της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκαν εναποθέσεις ανθρακικού άλατος, που σχηματίστηκαν σε ουδέτερο ή αλκαλικό νερό. Το ανθρακικό άλας (που δεν επιβιώνει σε συνθήκες εχθρικές για τη ζωή) δημιουργείται όταν νερό και διοξείδιο του άνθρακα αναμιγνύονται με ασβέστιο, σίδηρο ή μαγνήσιο. Διαλύεται γρήγορα σε οξύ, άρα η ανακάλυψή του δείχνει ότι τουλάχιστον κάποιες υδάτινες περιοχές απέφυγαν τα οξέα που θα ήσαν εχθρικά για τη ζωή. Έτσι, κατά τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αντικρούει τη θεωρία ότι κάποτε όλο το νερό στον 'ρη ήταν όξινο και, αντίθετα, δείχνει ότι ένα τμήμα τουλάχιστον από το περιβάλλον του πλανήτη κάποτε ήταν ήπιο και ευνοϊκό για τη ζωή.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, από επιστήμονες του πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ, αναφέρει ότι τα αποθέματα ανθρακικού άλατος, ηλικίας 3,6 δισ. ετών, ανακαλύφθηκαν σε βραχώδες υπόστρωμα στα όρια ενός κρατήρα.

Τα ανθρακικά άλατα στη Γη, όπως η κιμωλία και ο ασβεστόλιθος, μερικές φορές διατηρούν οργανικά υλικά στο εσωτερικό τους, όμως προς το παρόν οι επιστήμονες δεν έχουν βρει κάτι ανάλογο στον Αρη. Ανθρακικά άλατα προηγουμένως είχαν βρεθεί μόνο σε μικροσκοπικά δείγματα χώματος που είχε πάρει το ρομποτικό όχημα Φοίνιξ της NASA, καθώς και σε αρειανούς μετεωρίτες στη Γη. Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες βρήκαν, όπως είπαν, μια τοποθεσία στον 'ρη όπου σχηματίζονται τα ανθρακικά άλατα.

Οι εναποθέσεις έχουν μέγεθος αρκετών ποδοσφαιρικών γηπέδων, βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη και απεικονίζονται σε φωτογραφίες που τράβηξε από ψηλά το MRO με υψηλής ανάλυσης υπέρυθρες κάμερες. Τα νέα στοιχεία αυξάνουν τις πιθανότητες να υπήρχε ζωή στον πλανήτη, τουλάχιστον μικροβιακή, σύμφωνα με δηλώσεις επιστημόνων της NASA. Τα νέα δεδομένα δείχνουν πού πρέπει να κατευθυνθούν μελλοντικές διαστημικές αποστολές για τη συλλογή νέων δειγμάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μέχρι τώρα υπήρχαν πολλά στοιχεία που έδειχναν ότι υπήρχε κάποτε νερό στον κόκκινο πλανήτη (ίχνη ποταμών, λιμνών και ορυκτών που σχηματίζονται από την αλληλεπίδραση με το νερό). Όμως παρέμενε το μεγάλο ερώτημα πόσο κατάλληλο ήταν αυτό το νερό για την ανάπτυξη πρώιμης ζωής, όπως τα μικρόβια ή άλλες πρωτόγονες μορφές οργανισμών.

Η ανακάλυψη των ανθρακικών αλάτων είναι ενθαρρυντική διότι, όπως δήλωσε ένας από τους επιστήμονες, θα άρεσε στην πρωτόγονη ζωή. Είναι ένα περιβάλλον ούτε πολύ ζεστό, ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ όξινο. Είναι ακριβώς το κατάλληλο περιβάλλον για τη ζωή. Πάντως τα σημεία των ανθρακικών εναποθέσεων είναι σήμερα ξηρά, συνεπώς οι επιστήμονες δεν προσδοκούν πια να βρουν ζωή σε αυτά.




Flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου